Ograniczenie soli w diecie - jak to zrobić

Ograniczenie soli w diecie - jak to zrobić

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

Sód, który zwłaszcza zawarty bywa w soli kuchennej pełni w organizmie wiele ważnych funkcji między innymi odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej i regulację objętości substancji zewnątrzkomórkowych. za bardzo wysokie spożycie sodu razem z dietą może mieć dla organizmu szczególnie poważne konsekwencje.

analiz dowodzą, że zbyt duża ilość soli bywa główną czynnikiem sprawczym zwiększona umieralności oraz zachorowań na przypadłości układu krążenia. Udowodniono, że w krajach, w których spożycie soli bywa wysokie częstość występowania nadciśnienia tętniczego bywa o wiele wyższa. zwłaszcza niebezpieczne bywa spożycie soli przez osoby dorosłe, ponieważ ciśnienie wzrasta razem z wiekiem o ponad 40 – 50 mm Hg. Okazuje się, że za 20% tego wzrostu odpowiada właśnie sód.

za bardzo duża dawkę soli kuracji odpowiada także za zwiększone ryzyko 5 rad, jak ograniczyć spożycie soli w diecie występowania udaru mózgu, przerostu lewej komory serca i raka żołądka. nadmiar soli odgrywa także dużą rolę w początkowym etapie powstawania nowotworów i w etapie inicjacji karcinogenezy. Poza tym wysoka podaż sodu to opłacalne warunki sprzyjające zakażeniu Helicobacter pylori – głównego czynnika powodującego raka żołądka.

nadmiar soli kuracji sprzyja nadwagi

Pokarm bogaty w sól kuchenną przytrzymuje wodę w tkankach. Jeden litr wody to dodatkowy kilogram a 9 gramów soli przytrzymuje mniej więcej l wody w tkankach! Ponadto spożywanie słonych przekąsek oraz potraw zwiększa pragnienie oraz sprzyja spożywaniu słodkich
oraz wysokokalorycznych napojów.
Jak się okazuje nad konsumpcja soli może sprzyjać osteoporozie, ponieważ w organizmie musi być utrzymana stała równowaga pomiędzy zawartością sodu więc wapnia. za bardzo wysoka dawkę sodu sprawia wydalanie wapnia z organizmu ograniczenie soli razem z moczem
oraz tym samym zwiększa kruchość kości i ich skłonność na złamania. Niektóre badania wykazują, że nadmierna konsumpcja soli przyczynia się także do powstawania kamienia nerkowych.

Ile solić?

Według światowej Organizacji organizmu dawkę soli kuracji nie powinna przekraczać 5 g na 24 h tj. jednej płaskiej łyżeczki. Wyniki licznych analiz dowodzą, że przeciętne spożycie soli wynosiło 7 g na 24 h, natomiast w Polsce spożycie soli w niektórych regionach bywa 2-3 razy wyższe. Wysokie spożycie soli notuje się także w takich krajach jak Bułgaria i Węgry (nawet 18 g
w przypadku facetów i 16 g w przypadku pań).

1g sodu odpowiada w przybliżeniu 2,5g soli, a więc 5 g soli równa się 2 g spożytego sodu

Jak ograniczyć spożycie soli z codzienną dieta dietą?

trzeba przyzwyczaić się do smaku mniej słonych potraw. Poniżej przedstawiamy kilka prostych sposobów na zredukowanie spożycia soli:

  • primo spożywaj dużą dawkę warzyw oraz owoców w postaci świeżej lub mrożonej.
  • Sól kuchenną zastąp ziołami i przyprawami naturalnymi, które także nadadzą potrawie atrakcyjny odczucie smakowe.
  • Wędliny zastąp pieczonym bądź gotowanym mięsem. Wędliny zaliczane są do żywności obejmującej szczególnie dużą dawkę soli. Ponadto zawierają one także inne dodatki chemiczne np. azotany. swoje wyroby doskonale nadają się do kanapek i dań obiadowych. Do pieczenia mięs można dodawać naturalne przyprawy takie jak czosnek, pieprz więc słodką paprykę bądź majeranek.
  • Soki warzywne i sosy można samodzielnie przygotować w czterech ścianach. produkty przemysłowe rodzaju posiadają dużą dawkę soli.
  • Każdy z nas posiada określony próg słoności. trzeba go zmniejszyć poprzez powolne ograniczanie spożycia sól soli. Po pewnym czasie diagnozuje się, że posiłki, które były wcześniej przez nas konsumowane okazują się nazbyt słone. Jesteśmy w stanie przyzwyczaić się do mniej słonych potraw.
  • Serki wiejskie, ziarniste lub ser typu feta zawierają istotnie dużą dawkę soli, z tego też względu możemy samodzielnie przygotować je w czterech ścianach. idealnym przepisem bywa np. połączenie sera twarogowego z jogurtem naturalnym bądź śmietaną, dodanie szczypiorku bądź rzodkiewki.
  • najdogodniej nie dosalać gotowych składników na talerzu (np. kanapek z pomidorem lub rosołu).
  • dobrym sposobem na zmniejszenie ilości zużywanej soli bywa zamieszczenie solniczki w niewidocznym dla domowników miejscu.

Okiem dietetyka:

Zwiększona podaż sodu kuracji pochodząca zwłaszcza z soli kuchennej – NaCl może spowodować zmniejszenie ilości przyjmowanego potasu lub pozostałych substancji mineralnych więc skutkować nadmiernym wydalaniem tych pierwiastków
z organizmu.

 

 

Zobacz też

Gry Escape Online


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness