Olej palmowy - fakty i mity

Olej palmowy - fakty i mity

Redakcja

2017-05-05

brak komentarzy

olejpalmowyolej  palmowyfaktymityzdrowie

Firma Sante stosuje w niektórych produktach olej palmowy nieutwardzany, czyli nie zawierający szkodliwych tłuszczów trans, wytwarzany zgodnie z zasadami RSPO. Taki olej palmowy bywa jednym z najzdrowszych olejów za granicą. cechuje go odpowiedni profil nienasyconych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, a także bogactwo antyoksydantów – wit. E, A oraz skwalenu. okazuje się w nim dziesięć razy więcej alfa- oraz beta-karotenu niż w marchwi. dowiedz się, czym się odróżnia olej palmowy RSPO stosowany poprzez Sante od utwardzonego oleju palmowego oraz sięgaj śmiało po artykuły Sante!

Olej palmowy – skład na medal
Olej palmowy to jeden z najzdrowszych olejów za granicą. Ma unikalny skład oraz naturalnie długi okres przechowywania. Olej palmowy bywa otrzymywany z miąższu owoców olejowca gwinejskiego oraz powszechnie stosowany w kuchni Azji południowo-wschodniej oraz w tropikalnej Afryce. Dlaczego bywa tak wyjątkowy? Dostarcza wit. E oraz A oraz skwalenu, które mają działanie antyoksydacyjne, a więc chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zawiera także witaminę K, odpowiedzialną za 4 największe mity na temat oleju palmowego prawidłową krzepliwość krwi. Proporcje pomiędzy zawartością nienasyconych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych są w nim podobne – jednych oraz drugich bywa 50%.

Olej palmowy, jako olej roślinny, nie zawiera oczywiście cholesterolu. obecne w nim sterole mogą natomiast obniżać w organizmie ilość niedobrego cholesterolu. W oleju palmowym bywa dziesięć razy więcej alfa- oraz beta-karoten niż w marchwi. Dodatkowo bywa w nim koenzym Q10, który – razem z alfa- oraz beta-karotenem, ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dr Bruce Fife niezwykłe właściwości oleju palmowego (w tym: przeciwnowotworowe!) opisał w powieści o znamiennym tytule: „Cud oleju palmowego”. Dlaczego więc olej palmowy zyskał tak złą sławę? Czy słusznie osoby dbające o zdrową jadłospis go unikają?

Utwardzony olej palmowy – unikaj szkodliwych tłuszczów trans
Zazwyczaj w przemyśle spożywczym używany bywa utwardzony olej palmowy, zawierający szkodliwe dla ludzkiego ustroju tłuszcze trans. Tłuszcze trans powstają w procesie uwodornienia (utwardzania) oleju palmowego w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, utwardzanie oleju palmowego nie bywa wcale konieczne, ponieważ ma on naturalnie pół-stałą konsystencję, jednak producenci pragną w taki sposób przedłużyć oraz tak długi czas przydatności do spożycia alt2 oleju palmowego oraz przyjmować go w utwardzonej postaci jako wypełniacz słodyczy. Pod oddziaływaniem wysokiej temperatury zmienia się jednak budowa związków chemicznych tworzących olej oraz powstają właśnie tłuszcze trans, dość szkodliwe dla zdrowia.

badania wykazały, że tłuszcze trans mogą wywoływać tzw. zespół metaboliczny, czyli współwystępowanie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, sprzyjających rozwojowi schorzeń sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym oraz cukrzycy takie jak 2. Spożywanie produktów zawierających tłuszcze trans wywołuje także otyłość brzuszną, wpływa na podwyższenie poziomu niedobrego cholesterolu (LDL) oraz obniżenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Znacząco psuje profil lipidowy krwi. W efekcie osoby, w których diecie powstają tłuszcze trans, są bardziej narażone na schorzenia serca oraz układu krążenia, w tym arytmię, nagłe zachowanie działania serca oraz zawał. Tłuszcze trans mogą też powodować procesy zapalne oraz zaburzać pracę komórek śródbłonka ;. Naukowcy biją na alarm, żeby ograniczać jedzenie tłuszczów trans, ale nie bywa to łatwe, ponieważ utwardzony olej palmowy występuje w mnóstwo produktach spożywczych – w ciastach, chipsach, czekoladach, batonach, margarynie, żywności takie jak fast-food. Ale nie w produktach Sante!

Nieutwardzony olej palmowy – same alt3 zalety!
Firma Sante stosuje nieutwardzony olej palmowy, który nie został poddany procesowi utwardzania (uwodornienia). Zawartość izomerów trans w tym oleju wynosi 0,6-0,8%, co w gotowym produkcie jest ok. 0,1% – bywa to wartość poniżej granicy wykrywalności. Dla porównania, masło zawiera 6 razy więcej izomerów trans, bywa ich także więcej w oleju z rzepaku (zawartość jest zależna od obróbki cieplnej). Olej palmowy nieutwardzany stosowany poprzez firmę Sante nie został pozbawiony najcenniejszych dla ludzkiego ustroju składniku: antyoksydantów, steroli roślinnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz minerałów. W pełni trzeba skorzystać z ich dobroczynnego oddziaływania! trzeba też pamiętać, że zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego oraz Rady (UE) NR 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) w Polsce istnieje obowiązek widocznego oznakowania produktu, który zawiera tłuszcze trans poprzez informację na etykiecie „tłuszcz uwodorniony częściowo lub w całości”. składniki Sante nie mają tego oznaczenia. Kupując żywność, czytaj opisy!

Olej palmowy z certyfikatem RSPO – Sante chroni środowisko naturalne
Olej palmowy znajdujący się w zawartości niektórych produktów Sante pochodzi z certyfikowanych upraw olejowca gwinejskiego, które nie wywierają szkodliwego wpływu na ekosystemy. Firma Sante od 2014 alt4 r. bywa elementem organizacji RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil / stowarzyszenie Na Rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego), skupiającej plantatorów, producentów, sprzedawców oraz wytwórców, stosujących wieloetapowy program ochrony środowiska oraz rygorystyczny system kontroli oraz certyfikacji wytwarzaniu oleju palmowego. Certyfikat RSPO uzyskują tylko takie uprawy, które w żaden sposób nie niszczą przyrody, a ponadto ich posiadacze aktywnie działają na rzecz ochrony lasów tropikalnych, rzadkich oraz zagrożonych rodzajów zwierząt oraz roślin, zasobów wodnych w pobliżu plantacji oraz lokalnej ludności. Certyfikacji podlega cały proces wytwarzaniu oleju palmowego – począwszy od sposobu prowadzenia plantacji olejowca gwinejskiego, selekcji owoców oraz sposobów ich przetwarzania, a kończąc na wykorzystywaniu oleju. Olej RSPO bywa w całości wolny od GMO – nie bywa wytwarzany z roślin modyfikowanych genetycznie. Organizacja RSPO powstała w 2004 r., a jej chroni przyrodę przed rabunkową gospodarką, której celem bywa pozyskiwanie nowych terenów pod plantacje poprzez wycinanie lasów tropikalnych. Kupując produkt Sante zawierający nieutwardzony olej palmowy z certyfikatem RSPO, masz więc nie jedynie pewność, że zawiera cenne substancje pokarmowe, lecz także gwarancję, że został wyprodukowany z poszanowaniem natury. Bez obaw wybieraj artykuły Sante!

 

Zobacz też 

Gra Escape


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness