Owoce i warzywa - uważaj na pestycydy!

Owoce i warzywa - uważaj na pestycydy!

Redakcja

2017-05-05

brak komentarzy

owocewarzywapestycydystraganyśrodki  ochronyrośliny

lubisz odczucie smakowe soczystych pomidorów oraz zapach świeżych ogórków? Właśnie dziś jest pora – kiedy na straganach oraz sklepowych półkach półkach zaczynają ; różne świeże warzywa oraz owoce, często uznawane za zdrowe. Ale to wyłącznie jedna strona medalu. warzywa oraz owoce, choć smaczne oraz zasobne w wit., składniki mineralne oraz antyoksydanty, zazwyczaj zawierają dużo pozostałości środków ochrony roślin – pestycydów. 

Mimo iż pestycydy okazują się szczególnie skuteczne w bitwie ze szkodnikami, nie mają świetnej prasy. Pestycydy nie zagrażają naszemu zdrowiu wprost, ale zjadanie ich regularnie oraz w zbyt wysokich stężeniach może mieć poważne następstwa. Kumulacja pestycydów może oddziaływać na zdrowie, wywołując nowotwory, problemy z rozwojem u płodu oraz u najmłodszych, Uważaj na te produkty! 12 warzyw i owoców zawierających najwięcej pestycydów zaburzenia układów biologicznych (rozrodczego, dokrewnego, odpornościowego, nerwowego centralnego). Dlatego zaleca się stronić od styczności z nimi, jednak nie zawsze jest to możliwe – bo aż 43 procent wszystkich warzyw oraz owoców zawiera wykrywalny ilość pestycydów.

Czy zatem jesteśmy skazani na chemię w pożywieniu? Oczywiście, że nie. Musimy wyłącznie przyswoić, w których produktach jest jej najwięcej. oraz tutaj z pomocą przychodzi Environmental Working Group (EWG). EWG to amerykańska organizacja, która co roku publikuje przewodnik, który jest odpowiedzialna pytanie: w których warzywach oraz owocach jest najwięcej pestycydów? 

„Brudna 14”

Według najnowszych analiz EWG (2016 r.) najwięcej pestycydów jest w truskawkach. Owoce te chłoną obfite ilości pestycydów – jak wynika z analiz EWG, truskawki zawierają zwykle aż 13 groźnych pestycydów.Jeżeli nabywamy świetne truskawki – obfite, czerwone oraz bez jakiejkolwiek skazy, to trzeba alt2 mieć świadomość, że takie owoce powstają dzięki wykorzystaniu środków ochrony roślin. 

Na drugim miejscu w rankingu EWG uplasowały się jabłka. Trzecie miejsce zajęły nektarynki, a czwarte brzoskwinie. Na kolejnych miejscach uplasowały się: seler naciowy, winogrona, czereśnie, szpinak, pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe oraz zielony ogórek. „Brudną 14” zamykają ostra papryka, jarmuż. 

„Czysta 15”

Nie we wszystkich owocach oraz warzywach znajduje się dużo pestycydów. Organizacja EWG opracowała również listę „czystych” czynników, które zawierają zdecydowanie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Na czele listy jest awokado, a tuż za nim uplasowały się słodka kukurydza, ananas oraz kapusta. świetnym wynikiem może pochwalić się także mrożony groszek cukrowy. Niewiele pestycydów jest również w cebuli, szparagach, mango oraz papai. Bez strachu da się również sięgać po kiwi, bakłażana oraz grejpfruty. Bezpiecznym wyborem okazują się alt3 również melon kantalupa, melon Galia oraz kalafior. Te owoce oraz warzywa, choć nie okazują się zupełnie nieobarczone pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej. 

Na polskim polu 

W 2011 roku Państwowa Inspekcja Sanitarna zbadała 2 222 próbki w 41 asortymentach środków konsumpcyjnych, w tym: świeżych owocach oraz warzywach, zbożach, żywności przetworzonej i produktach odzwierzęcego. W 1821 próbkach środków konsumpcyjnych nie wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości na pułapie równym, lub niższym niż ustalone przepisami prawa wspólnotowego udowodniono w 384 próbkach. Pozostałości pestycydów przekraczające ustalone, dopuszczalne limity wykryto w 10 próbkach.

Jak stronić od pestycydów?

Obecność pestycydów na warzywach oraz owocach może zniechęcać do ich konsumpcji, ale nie należy z nich rezygnować, gdyż korzyści płynące ze prawidłowej diety przewyższają niebezpieczeństwo związane z pestycydami. Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po składniki bio, które zresztą alt4 okazują się coraz bardziej dostępne. Niestety – ze względu na swoją cenę – nie okazują się one osiągalne dla wszystkich konsumentów. Zatem co robić, aby uniknąć efektu pestycydów lub przynajmniej zminimalizować ich oddziaływanie?

  • Jedz sezonowo oraz postaw na warzywa oraz owoce, które akurat okazują się dostępne na rynku
  • Kupuj lokalne składniki – im bliżej rosły twojego miejsca zameldowania tym lepiej – to oznacza dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że były traktowane chemikaliami, aby podnieść ich trwałość podczas transportu oraz przechowywania
  • Myj dokładnie owoce oraz warzywa pod bieżącą wodą
  • Jeżeli wydaje Ci się, że owoc lub warzywo jest nawoskowane, to prawidłowo jest obrać je wcześniej ze skórki, mimo że duża część witamin zazwyczaj jest zawarta w odrzucanej przez nas skórce
  • Postaw na warzywa oraz owoce oznaczone, jako ekologiczne/organiczne
  • Jeżeli masz ku temu warunki – załóż swój warzywno-owocowy ogródek

 

Zobacz też

Gry Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness