Owoce konserwowane siarką. Jeżeli dbasz o zdrowie - unikaj ich

Owoce konserwowane siarką. Jeżeli dbasz o zdrowie - unikaj ich

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Zima w pełni więc świeżych owoców na drzewach nie uświadczymy. Jedyne wyjście to przerzucenie się na naturalne przetwory, sklepowe owoce albo ich suszone warianty. Dziś stwierdziłem, że należy napisać co nie co właśnie  o suszkach - szczególnie biorąc pod uwagę super przepis na bożonarodzeniowy wzmacniacz woja (LINK). Mimo, że Boże Narodzenie było nie dawno to wzmacniacz ten przyda się także na nadchodzące srogie mrozy. Poza tym suszki są ciekawą odmianą dla owoców Uważaj na owoce konserwowane siarką! świeżych - ja na przykład je ubóstwiam ale tutaj pojawia się problem konserwacji. Niestety, mimo że samoczynnie suszenie okazuje się częścią konserwacji, to paczkowane suszone owoce muszą być ochraniane dodatkowo przed działaniem pleśni oraz grzybów, które mogą rozwinąć się w opakowaniu. Na co zwracać uwagę podczas kupowania suszonych owoców? Zapraszam dalej.

 


 

najczęściej spotykanymi konserwantami owoców suszonych są:

 

E202 - sorbinian potasu - środek konserwujący przeciwko grzybom oraz drożdżom, pozyskiwany z owoców czy owoce konserwowane siarką są zdrowe jarzębiny, w produkcji na skalę przemysłową uzyskiwany poprzez metody chemiczne. Stosowany w wielu różnych typach składników. Dopuszczalne konsumowanie to 25 mg na kilogram masy ciała. Uważany za najbezpieczniejszy z substancji konserwujących, ewentualnie konsumowany w za wysokich stężeniach może powodować nieduże reakcje alergiczne czy problemy behawioralne.

 

oraz 

 

E220 - dwutlenek siarki - syntetyczny konserwant oraz antyoksydant, posiada właściwości bakterio- oraz grzybobójcze. Stosowany głownie do utrwalania soków, win, koncentratów owocowych czy suszonych owoców. Dwutlenek siarki dwutlenek siarki w owocach występuje też w składach jako bezwodnik kwasu siarkowego,  albo pod oznaczeniem: posiada siarczany (siarczyny) czy konserwowane siarką. Dwutlenek siarki okazuje się silnie trujący dla zwierząt oraz szkodliwy dla roślin. Dla ludzi określono bezpieczną porcję na pułapie 0,7 mg na kilogram masy ciała. działania niepożądane mogą występować u ludzi szczególnie chorych na astmę, powodując trudności w oddychaniu ze względu na drażniące właściwości.

 

Podsumowując, raczej nie ustrzeżemy się konserwantów w owocach suszonych. Oczywiście możemy zrezygnować z jak usunąć dwutlenek siarki z owoców ich spożywania ale równie świetnie trzeba poszukać mniejszego zła. Jak dla mnie mniej odstraszający okazuje się sorbinian potasu oraz dlatego jeśli już kupuję owoce suszone w sklepie to właśnie takie wybieram. jednak chcę w przyszłości wypracować jakiś domowy system suszenia owoców oraz wypróbować go na rosnących przy mieszkania śliwkach, jabłkach czy malinach. Na pewno o swoich obserwacjach podzielę się z czytelnikami. Na minutę obecną trzeba jednak wystrzegać się siarki oraz byle do wakacji.

 

Zobacz też 

Fizjoterapia Warszawa

Reklama siłowni


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness