Owsianka na śniadanie - szybkie i smaczne przepisy, które musisz wypróbować!

Owsianka na śniadanie - szybkie i smaczne przepisy, które musisz wypróbować!

Redakcja

2017-06-19

brak komentarzy

przenigdy nie lubiłam płatków owsianych, a zupy mlecze były zmorą mojego dzieciństwa.  Trauma tamtego okresu poprzez długi pora odpychała mnie od wszelkich płatków zbożowych. Samo słowo „owsianka” powodowało, że cierpła mi skóra na plecach i miałam chęć uciekać.

Jak to się więc stało, że obecnie niemal codziennie jadam na śniadanie płatki zbożowe?

większości z nas nie będzie wystarczająca jedynie sama świadomość, że są one zdrowe. Nie jestem w tym odosobniona. Nie jadam tego, co mi nie smakuje, nawet jeśli bywa to najzdrowsze. Nie jestem masochistką. Dlatego zanim na zawsze wykreśliłam ze swojego jadłospisu owsiankę, zastanowiłam się, czy bywa możliwe, by przygotować ją w taki sposób, żeby mi smakowała. Eksperymentowałam… Zaczęłam się zastanawiać, dlaczego owsianka mi nie smakuje. po pierwsze dlatego, że bywa mdła. Jej odczucie smakowe nie zadawala mojego podniebienia, ponieważ przywołuje na myśl paszę dla zwierząt. Nic na Owsianka na śniadanie? Dobry wybór! to nie poradzę, chociaż kocham zwierzęta. Zaczęłam się zastanawiać i szukać sposobów na to, jak przygotować owsiankę, by była pyszna i zdrowa, ponieważ przecież jakiś sposób musiał istnieć

Ugotowałam owsiankę na wodzie. Dodałam do niej sok z cytryny i trochę miodu. następnie przyprawy: cynamon, goździki, tarty imbir i kardamon. Nałożyłam ją do miseczek dla siebie i swojej rodziny. Podeszliśmy do nowej dania ze sporym dystansem, ale ku naszemu zdziwieniu ta wersja owsianki naprawdę nam smakowała!

następnie zaczęłam eksperymenty z różnymi płatkami zbożowymi. Odkryłam, że te szybkie, ogólnie dostępne wcale nie są najlepsze. W sklepach ze zdrową żywnością znalazłam jedynie płatki z płatków owsianych, ale także żytnie, orkiszowe i pszenne, a także ich mieszanki. Przekonałam się, że mają różne smaki i gęstość. Zaczęłam wzbogacać je siemieniem lnianym, pestkami słonecznika, dyni, migdałami, orzechami, sezamem, rodzynkami i suszoną żurawiną. później stwierdziłam, przepis na owsiankę że świetnie smakują z dodatkiem otrębów. następnie odkryłam zarodki pszenne i amarantus. Miód zastąpiłam melasą z buraków. Dodałam jabłko starte razem ze skórką. Czułam się jak poszukiwacz przygód na wielkiej wyprawie!

Moja aromatyczna, pyszna owsianka stała się ulubioną potrawą całej rodziny. Każdy z nas spostrzegł, jak świetnie się po niej czuje. Układ trawienny zachowywał się tak, jakby otrzymywał coś wspaniałego, a my sami tryskaliśmy energią. Aż do obiadu nie czuliśmy głodu ani ssania w żołądku.

Okazało się, że owsianki nie muszę gotować, będzie wystarczająca zalać ją wrzątkiem wraz ze wszystkimi dodatkami, pokryć i zostawić na kilkanaście minut. To ważny czynnik, gdy rano śpieszę się do pracy zawodowej. Wyrobiłam sobie taki nawyk: wstaję rano i w pierwszej kolejności idę do jadalni, wsypuję do garnka płatki zbóż i dodatki, które przechowuję w specjalnych pojemnikach. Całość zalewam wrzącą wodą, przykrywam pokrywką szybki przepis na owsiankę i zajmuję się robieniem innych rzeczy. Potrawa przygotowuje się sama. Moje śniadanie nigdy nie smakuje ; i dzięki temu stale nie mam go dosyć.

taka kreatywna owsianka to prawdziwa bomba odżywcza pełna błonnika. Trudno wymyślić lepszą potrawę na zdrowe śniadanie. W związku z tym przypomniał mi się pewien żart: Wiekowa para umiera i małżonkowie trafiają do raju. jest tam naprawdę przepięknie: fontanny, wodospady, kwiaty, drzewa, najpiękniejsze krajobrazy. „Widzisz – mówi mąż do żony – gdyby nie ta twoja owsianka bylibyśmy tutaj już dziesięć lat temu!” 

Dr Farin Prix

składniki mojej owsianki

  • Płatki zbóż

Znajdują się w nich wszystkie podstawowe substancje pokarmowe: błonnik, węglowodany, białko, witaminy i sole mineralne. Witamina B6 dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję potrzebnych składników odżywczych, poprawia pamięć i koncentrację, a witamina B1 wzmacnia układ nerwowy, przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Płatki zbóż zawierają też drogocenne tłuszcze (niezbędne nienasycone jak zrobić owsiankę kwasy tłuszczowe), które chronią przed powstawaniem nowotworów, odgrywają znaczną funkcję w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, również zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Wiadomo także, że dzięki dużej zawartości krzemu i cynku płatki doskonale służą urodzie naszej naskórka, włosów i paznokci.

  • Otręby

To w szczególności wartościowa część ziarna. Orkisz bywa bogatym źródłem błonnika, mikro- i makroelementów (w tym żelaza, magnezu, wapnia, cynku, potasu), witamin z zespoły B i białka. Otręby orkiszowe są wskazane dla ludzi, dbających o szczupłą sylwetkę, ponieważ regulują pracę przewodu pokarmowego (pomagają zdobyć płaski brzuch), zwiększają objętość pożywienia i likwidują uczucie głodu (dzięki dużej zawartość błonnika).

  • Migdały i orzechy

są szczególnie świetnym źródłem prosto przyswajalnego białka, zawierają także obfite ilości wapnia, witaminę E (substancję młodości), witaminę B2 (odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku), mikroelementy: cynk (wzmacnia działanie układu odpornościowego) i magnez (pozwala radzić sobie ze stresem).

 

Zobacz też 

Joga Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness