Pieczywo pełnoziarniste - jak je rozpoznać?

Pieczywo pełnoziarniste - jak je rozpoznać?

Redakcja

2017-12-20

brak komentarzy

Jaki chleb okazuje się, każdy widzi. DIIIIIING! A właśnie, że nie. Pieczywo  pełnoziarniste  czy  warto  jeść

Który wybrać: wieloziarnisty czy pełnoziarnisty? Jak rozpoznać korzystny chleb? Niestety da się myśl przewodnia w szczególności znanej piosenki Ryszarda Rynkowskiego o sympatii do brązu. Brązowy nie znaczy zdrowy. nadto dużo ludzi może zarabiać za bardzo ogromne gotówki na naszej ignorancji i niewiedzy, by na sklepowych półkach półkach panowała jasność w takiej kwestii. Obiecuję, że powinno szybko, łatwo i przyjemnie. trzeba powiedzieć bułka z masłem, ale główni bohaterowie wpisu mogliby się poczuć urażeni. Nie mówcie im, ale te same zasady można użyć też do bułek oraz każdego innego pieczywa. Pielęgnujmy typowe dla panów przerośnięte ego i wracajmy do rozmów o chlebach. Czym się odróżnia chleb wieloziarnisty i pełnoziarnisty? Chleb pełnoziarnisty powstaje (surprise!) z całych ziaren. Mielone na mąkę są całe ziarna razem z bielmem, kiełkiem i łuską (ziarno+otoczka). Chleb wypiekany z takiej mąki posiada dużo błonnika, witamin z zespoły B, cynku i magnezu. A czym się odróżnia chleb razowy od pełnoziarnistego? Rodzajem mąki, z której sa upieczone: razowy z mąki jak na przykład 2000 (2% substancji mineralnych), a pełnoziarnisty z mąki jak na przykład 3000 (3% substancji mineralnych). Chleb wieloziarnisty NIE powstaje z mąki pełnoziarnistej. Może, ale nie trzeba i lukę tę ochoczo wykorzystują producenci żywności. To po prostu chleb upieczony z wielu rodzajów mąki. często okazuje się posypany ziarnami. W hojnych wersjach ziarna znajdują  jakie  pieczywo  wybierać  się też wewnątrz chleba. znajdują się go pod różnymi nazwami: wieloziarnisty, słonecznikowy. dodawane będą też sezam, siemię lniane, płatki owsiane czy mak. Jak rozpoznać pieczywo pełnoziarniste? Wszystko wygląda zdrowo i zachęcająco, ale w praktyce zazwyczaj okazuje się, że większość bochenka to mąka pszenna. Żeby posiadać stuprocentową stuprocentową pewność jaki chleb nabywamy, powinniśmy czytać etykietę. Szukamy informacji na temat użytej mąki. Jeśli na 1 miejscu występuje mąka pszenna to nawet najpiękniejszy brązowy kolor nie uratuje tego tabletek. Pamiętajcie, że aby przyrządzić chleb ; potrzebujemy h2o, zakwasu (albo drożdży i cukru), soli i mąki – nie ufajcie chlebom mnóstwo pozycjach w zawartości! Chleby na zakwasie można uznać za zdrowsze niż na drożdżach ze względu na ich pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit, oddziaływanie przeciw z  czy  warto  kupować  Pieczywo  pełnoziarnisteaparciom czy właściwości hamujące rozwijanie się niektórych bakterii chorobotwórczych. Który chleb wybrać: wieloziarnisty czy pełnoziarnisty?  Wieloziarnisty czy pełnoziarnisty – bardzo często mają podobną kaloryczność. mimo wszystko

zdecydowanie skuteczniej wybierać chleb pełnoziarnisty ze względu na większą zawartość błonnika

i mikroelementów. Porównując chleb pełnoziarnisty i wieloziarnisty (zakładając, że w wieloziarnistym są ogromne domieszki mąki pszennej) zobaczymy też, że chleb pełnoziarnisty ma niższy indeks glikemiczny niż chleb pszenny (czy mieszany).  Trzeba mimo wszystko pamietać, że korzystny PR ciemnego pieczywa stwarza przed nami ryzyko wpadnięcia w pułapkę. Myślimy sobie „skoro chleb pełnoziarnisty okazuje się taki zdrowy to mogę jeść go bez barier”. Mimo wszystkich super właściwosci, chleb pełnoziarnisty nadal pozostaje (jak każde pieczywo) produktem wysokokalorycznym. Mimo, że w 100 g posiada mniej więcej 250 kalorii to trzeba pamietać o to ile chleba wchodzi na tę gramaturę. Dwie kromeczki (takie, jak na fotografii powyżej) to już 200 kalorii. Nie dajcie się zwariować z liczeniem, ale też pamiętajcie, że rzeczy powszechnie uznanych za zdrowe nie alt2 wolno jeść bez barier. W przypadku chleba pełnoziarnistego nie chodzi jedynie o kaloryczność, ale drastycznie zwiększona podaż błonnika (szczególnie bez picia odpowiednich ilości h2o: sprawdź ile h2o trzeba pić i jak nauczyć się picia jej w znaczniejszych dawkach) może prowadzić do zaparć i odrębnych kłopotów  z układem trawiennym. Jak kupić korzystny chleb pełnoziarnisty? im cięższy chleb, tym zdrowszy – przypomnijcie sobie ile waży pieczywo tostowe, a ile np. pumpernikiel (w takich samych objętościach) im wyższy typ mąki, z którego upieczono chleb, tym więcej posiada błonnika i substancji odżywczych im brzydszy kolor, tym skuteczniej – prawdziwy ciemny chleb ma kolor szaro-brązowy, natomiast chleb pszenny barwiony karmelem czy innymi barwnikami spożywczymi powinno miał więcej czekoladowy odcień. Nie kierujcie się mimo wszystko kolorem jako głównym wyznacznikiem, ponieważ kto wie na jak wprawionego w oszukiwaniu piekarza traficie należy sprawdzać opisy – w zawartości pieczywa pełnoziarnistego nie może występować mąka pszenna Który kupowaliście do tej pory? Byliście świadomi różnic między wieloziarnistym a z pełnego ziarna? Żegnam się z Wami chlebem i solą!


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness