Pomysły na dania z pokrzywy! Zachwycający smak

Pomysły na dania z pokrzywy! Zachwycający smak

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Pokrzywę w Polsce bardzo łatwo znaleźć. Raczej jej unikamy, często traktujemy wyłącznie jako chwast. Tymczasem może ona stanowić cenny oraz smaczny składnik licznych potraw! Cenią ją Francuzi, którzy zdecydowanie wiedzą, co zrobić z tej rośliny. Wiedziały to także nasze babki! Idąc ich przykładem - zapraszamy pokrzywę do jadalni.

Pokrzywa:

  • to bogate źródło licznych cennych kwestii: m.in. chlorofilu, ksantofilu, karotenu, witaminy C, E, K, Przepisy na dania z pokrzywy! B2, kwasu pantotenowego, garbników oraz flawonoidów, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, cynku oraz krzemu;
  • okazuje się wykorzystywana w kuracji oraz profilaktyce licznych schorzeń, m.in. przy stanach zapalnych dróg moczowych, w kuracji cukrzycy, sprzyja też tamowaniu krwotoków, gojeniu ran, łagodzi bóle reumatyczne;
  • ma korzystny wpływ na układ układ pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga działanie nerek oraz wątroby, wpływa na wzrost liczby przepisy na dania z pokrzywy czerwonych krwinek oraz obniża poziom cukru we krwi;
  • wzmacnia cebulki, zapobiega łupieżowi oraz regeneruje włosy;
  • ma przyjemny, korzenny smak, lekko przypominający szpinak.

Zbieramy pokrzywę

Rośliny szukajmy z dala od ruchliwych ulic. Do spożywania nadają się tylko młode listki z górnych pędów rośliny. Pamiętajmy, że pokrzywa parzy, więc jej zbiór nie należy do najprzyjemniejszych. Liście poddane obróbce termicznej tracą tę cecha, więc podczas spożywania się nie pyszne dania z pokrzywy poparzymy. można sparzyć je poprzez krótką minutę na etapie przygotowywania dania.

1. Zupa

produkty:

  • 1 kg ziemniaków
  • kilka garści liści pokrzywy
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • kilka łyżek śmietany albo jogurtu
  • jajka na twardo do podania

Przygotowanie:

Cebulę obramy, kroimy w paczuszkę oraz krótką minutę smażymy na łyżce masła razem z pokrojonym porem. Obieramy jarzyny oraz kroimy je w paczuszkę, dorzucamy do cebuli oraz najlepsze dania z pokrzywy pora. Całość zalewamy wodą. nastepnie dodajemy przyprawy oraz gotujemy 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy wrzucamy posiekane pokrzywy oraz gotowujemy jeszcze 5 minut. Zupę zaprawamy śmietaną, choć trzeba także z tego zrezygnować oraz już po wylaniu na talerz dodać kleks jogurtu normalnego. wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy oraz miksujemy zupę na krem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness