Popcorn - nie musi mieć dużo kalorii!

Popcorn - nie musi mieć dużo kalorii!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

popcornkaloriedietęzdrowy  popcorn

Mało ludzi wyobraża sobie każdy seans filmowy bez popcornu, ale wiele z nas zadaje sobie pytanie – czy da się jeść popcorn na diecie?

kuracja dietetyczna bez kuracji odchudzającej

Zacznijmy może od tego, że osobiście jestem zwolennikiem raczej po prostu zdrowego odżywiania z cheat mealem od czasu do czasu, jeśli już naprawdę ciągnie nas do tego „złego”, zwracanie uwagi na liczba przyjmowanego pożywienia, niż trzymanie się ścisłych diet o bardzo obciętej kaloryczności, które Ile kalorii ma popcorn? są niełatwe do przestrzegania, frustrują oraz nie zawsze są zdrowe.

Popcorn na diecie?

Dlatego też pytanie postawione w tytule wpisu musi raczej brzmieć – czy popcorn jest zdrowy, czy popcorn może być zdrowy, czy popcorn nie szkodzi? Wiadomo, że nic w niewielkich ilościach nam nie zaszkodzi, ale niektórzy wolą zupełnie eliminować potencjalnych wrogów naszych organizmów, a przecież tak uwielbiają tę filmową przegryzkę. Dlatego też omówimy sobie, co takiego w popcornie siedzi oraz jak najlepiej go przyrządzać.

bywa popcorn?

Popcorn to nic innego jak prażona w wysokiej temperaturze kukurydza. alt2 dobrze przygotowuje się go w 190ºC, gdy temperatura w środku ziarna osiąga wartość wrzenia wody mineralnej, woda zawarta w ziarnie paruje, zmiękcza środek oraz wywiera coraz większy nacisk na łupinę, aż ta nareszcie pęknie oraz uwolni na dworze białkowo-skrobiową masę (czyli to, co lubimy zwłaszcza). Przejdźmy teraz może do najważniejszej dla nas części – co dobrego siedzi w popcornie?

Co siedzi w środku?

Okazuje się, że najzdrowszą częścią popcornu jest łupinka, za którą niezbyt przepadamy, ponieważ jest twarda oraz wypluwamy, jak wyłącznie możemy. A niesłusznie – alt3 zawiera ona przecież antyutleniacze, które wspomagają mechanizmy obronne naszych organizmów. Dzięki prażeniu, nie zostają one z ziaren wypłukane, jak chociazby podczas przyrządzania posiłków. z wyjątkiem tego, biały kukurydziany kożuszek zawiera dużo błonnika oraz… witaminę B, potas, żelazo, wapń oraz magnez. Warunkiem poprawnych właściwości popcornu jest mimo wszystko jego przyrządzenie.

Jak przyrządzić zdrowy popcorn?

Aby nasz popcorn dostarczał nam samych dobroci, bez zbędnych śmieci, należy go odpowiednio przyrządzić. Bez dodatkowych tłuszczy, soli oraz polew (chociazby owej karmelowej). Zapytacie jak to wykonać, skoro przeważnie popcorn smażymy na gorącym oleju alt4 albo wkładamy do mikrofalówki w przygotowanych torebkach, które już tłuszcz zawierają?

Na rynku pojawiły się maszynki do prażenia popcornu za pomocą gorącego powietrza oraz jeśli uwielbiacie popcorn, jecie go nagminnie, a na dodatek małe z was leniuszki oraz nie lubicie spędzać czasu w kuchni, inwestycja w taki sprzęt może być świetnym pomysłem. Jeśli mimo wszystko nie chcecie wydawać oszczędności, można skosztować prażenia w mikrofalówce w papierowej torbie – pamiętajcie, by nie nasypać na raz zbyt dużo ziaren, a torebkę szczelnie zamknąć.

 

Zobacz też

Nowe Gry Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness