Potrzebujesz zakwasić swój organizm? Te produkty Ci w tym pomogą!

Potrzebujesz zakwasić swój organizm? Te produkty Ci w tym pomogą!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

zakwaszanie organizmuproduktyzakwaszanieorganizmzdrowie

Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie to jedna z podstaw dobrego stanu kondycji. Niestety większość produktów, jakie spożywamy, ma oddziaływanie zakwaszające. Konsekwencje zaburzonego pH będą bardzo niebezpieczne, szczególnie w dłuższej perspektywie czasowej. Zakwaszenie ludzkiego ustroju grozi rozwojem próchnicy, schorzeń układu krążenia, nowotworów, osteoporozy i szeregu innych schorzeń.

Sprawdź, jakiego takie jak żywność w szczególności zakwasza organizm i próbuj ją ograniczać oraz równoważyć ją wyrobami zasadotwórczymi, takimi jak owoce i jarzyny. poniżej 10 w szczególności kwasotwórczych produktów konsumpcyjnych.

1. Cukier

Pod pojęciem cukru przeważnie rozumie się sacharozę, czyli "białe kryształki" dodawane do napojów i słodkich wypieków. termin taki odnosi się jednak także do węglowodanów, w szczególności tych prostych jak glukoza czy fruktoza oraz dwucukrów (m.in. sacharoza, laktoza, maltoza). O ile węglowodany złożone uznawane są (w większości sytuacji) za zdrowe, o tyle cukrowi przypisuje się oddziaływanie pod wieloma względami szkodliwe. Najgorszy jest taki w postaci oczyszczonej, jak wymieniona sacharoza, ale także syrop glukozowo-fruktozowy, będący składnikiem licznych produktów przetworzonych. "Białe kryształki" wpływają na obniżenie pH krwi, a w rezultacie – jeśli ich oddziaływanie nie jest zrównoważone przez żywność zasadotwórczą – zakwaszenie ludzkiego ustroju. Bezpośrednim skutkiem nadmiernego spożycia cukru może być zawyżona produkcja soków trawiennych i podrażnienie śluzówki żołądka, a efektem długofalowym m.in. rozwój wrzodów żołądka.

2. Ser żółty

Nabiał to jedna z podstaw polskiej diety. Od licznych lat jego wpływ na zdrowie jest przedmiotem kontrowersji. Część dietetyków zaleca jego ograniczenie albo nawet wyeliminowanie z diety. Inni z kolei sugerują, że nabiał to niezbędny składnik jadłospisu, m.in. ze względu na wysoką zawartość wapnia, soli mineralnych oraz witamin m.in. D i B.

jednak nabiał nabiałowi nierówny. specjaliści ds. żywienia zwykle są zgodni, że artykuły fermentowane jak 15 produktów, które najsilniej zakwaszają organizm kefir czy mleko acidofilne są zdrowsze od odchudzonego mleka (tłuszcz mlekowy jest niezbędny do absorpcji niektórych witamin) czy serków topionych obfitujących w sztuczne dodatki. Nie najlepszą reputacją cieszą się także sery żółte z masowej produkcji. dużo z nich jest "fałszowanych" olejami roślinnymi, ponadto zawierają szkodliwe azotany potasu - substancje konserwujące posądzane o oddziaływanie rakotwórcze. Ser to także w szczególności kwasotwórczy preparat z grupy produktów nabiałowych. Dlatego zawsze należy łączyć go z warzywami np. ogórkiem czy pomidorem, które zrównoważą jego niekorzystny wpływ na nasze pH.

3. Czekolada

Występuje w całej gamie odmian, z których najzdrowsza jest ta z jak najsilniejszą zawartością kakao. Ciemna czekolada zawiera mniej szkodliwych dodatków, m.in. cukru czy olejów roślinnych, niż np. mleczna. Na przeciwległym "biegunie zdrowotnym" sytuuje się tzw. czekolada biała. Miano słodyczy przylgnęło do niej nieco bezpodstawnie, bo nie zawiera ona kakao nawet w ilości śladowej. O ile czekolada czarna faktycznie może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, ze względu na wysoką zawartość magnezu, znajdującego się w ziarnach kakaowca, o tyle pod względem wpływu na pH ludzkiego ustroju trzeba ją porównać z jej białą "odmianą". Czekolada w dowolnej postaci przyczynia się do zakwaszenia ludzkiego ustroju, bo oddziaływanie zakwaszające ma każdy z jej substancji: i kakao, i cukier, i tłuszcz roślinny. Nic więc dziwnego, że po przejedzeniu się czekoladowymi łakociami często cierpimy na zgagę.

4. składniki mączne

składniki mączne często znajdują się w ogniu krytyki dietetyków. Powodów jest kilka. Większość przetworów z mąki (szczególnie z oczyszczonej pszennej) faktycznie jest niezdrowa. Nie dostarczają nam one za bardzo licznych składniku odżywczych, za to zawierają łatwo wchłanialne cukry i szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. tym samym sprzyjają alt2 odkładaniu się tłuszczu, a w przypadku regularnego spożywania, zwiększają niebezpieczeństwo rozwoju schorzeń cywilizacyjnych. Dodatkowo artykuły z w szczególności popularnych mąk, jak pszenna czy żytnia, zawierają gluten – białko, któremu przypisuje się m.in. zdolność do wywoływania reakcji zapalnej w organizmie, a pośrednio szeregu stanów chorobowych.

bywa jeszcze jeden przyczyna, dla którego warto ograniczyć picie pieczywa czy ciast: są to artykuły wysokokwasotwórcze. Nadmierne ich spożywanie może prowadzić do nadkwasoty, zgagi i podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego.

5. Mięso

Mięso ma w ostatnim czasie złą prasę. badania naukowe podkreślają na jego rakotwórcze właściwości – a przynajmniej taki przekaz trafia do mediów. Niestety w doniesieniach prasowych niedostatecznie wyraźnie podkreślane jest rozróżnienie na mięso i wędliny. W efekcie trzeba odnieść odczucie, że pieczony schab jest równie szkodliwy jak kiełbasa "szprycowana" substancjami dodatkowymi. To oczywiście nieprawda. Do rozwoju nowotworów, a także innych schorzeń cywilizacyjnych przyczyniają się w pierwszym rzędzie konserwanty i stabilizatory zawarte w wędlinach z masowego przetwórstwa. Oczywiście przeholować nie należy nawet z "ekomięsem". Choćby dlatego, że jest to żywność kwasotwórcza i spożywana w nadmiarze może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. jednak także pod tym względem bardziej szkodliwe są wędliny – powodu wysokiej zawartości soli obniżają one pH efektywniej niż "zwykłe" mięso.

6. kawa

kawa rozbudza, lecz również odwadnia – to 2 w szczególności znane fakty na temat właściwości tego napoju. Z odwadnianiem ludzkiego ustroju jest związane jednak także zwiększanie pH krwi. Niestety, napar z mielonych ziaren kawowca to jeden z w szczególności zakwaszających napojów. Nie jest to przyczyna, dla którego należy zrezygnować z "małej ciemnej", choć z pewnością warto popijać ją szklanką wody. kawa ma liczne właściwości zdrowotne, choć często pojawiają się alt3 informacje także na temat jej szkodliwego działania.

W ostatnim czasie szwedzcy naukowcy odkryli coś, co z pewnością zaniepokoi panie: za bardzo notoryczne spożywanie tego "pobudzacza" może doprowadzić do zmniejszenia rozmiaru gruczołów mlekowych. Odwrotne oddziaływanie mała czarna ma w przypadku… panów. panowie pijący kawę w nadmiarze ryzykują ginekomastią.

7. Czarna herbata

To drugi obok kawy najpopularniejszy "energetyk" za granicą. Herbata jest jednak zdrowsza od "małej ciemnej" i niewiele ustępuje jej pod względem skuteczności jako stymulant. rozbudza ona organizm mniej gwałtownie niż mała czarna, co pomaga uniknąć negatywnych efektów związanych ze spożyciem owej ostatniej (jak nadmierna pobudliwość czy drżące dłonie). Herbata ma także szereg właściwości prozdrowotnych, związanych m.in. z wysoką zawartością flawonoidów – związków o działaniu antyutleniającym. Do najsilniejszych przynależą katechiny, korzystnie wpływające na stan naszych garnków, obniżające poziom "niedobrego" cholesterolu i przeciwdziałające rozwojowi schorzeń serca. dużo analiz wskazuje na to, że regularne spożywanie herbaty skorelowane jest z niszą zapadalnością na nowotwory. wśród herbat lepiej wybierać jednak rodzaje białe i zielone. nie jedynie ze względu na to, że zawierają więcej prozdrowotnych substancji, ale także przez ich wpływ na pH. Herbata czarna to napój o działaniu zakwaszającym, podczas gdy herbata zielona i biała to artykuły zasadotwórcze.

8. Lody

Na los są produktem raczej sezonowym. Na los, bo ze zdrowiem nie mają dużo wspólnego. Kuszą szczególnie latem, sprawiając odczucie efektywnego ratunku przed upałami. Niestety zestawienie cukru, mleka i tłuszczu to nie najlepszy sposób na przywrócenie kondycji przegrzanemu organizmowi. Lody dostarczają niewątpliwej satysfakcji, jednak istnieje ona kilka chwil, potem pojawia się senność i ociężałość – efekt potężnego "zastrzyku" glukozy, z którym musi poradzić sobie nasza trzustka. Na domiar niedobrego, wszystkie produkty lodów – z alt4 wyjątkiem wody, rzecz jasna – mają charakter kwasotwórczy. Przyczyniają się do zwiększonej produkcji soków żołądkowych, mogą też wywołać zgagę. warto także mieć na uwadze, że lody, oprócz cukru i tłuszczu zawierają także liczne szkodliwe substancje nadprogramowe: konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku.

9. Alkohol

O szkodliwym działaniu alkoholu napisano już gigantyczne liczby opracowań badawczych. Nadmierne spożywanie napojów wyskokowych przyczynia się do rozwoju schorzeń serca i nowotworów, ma negatywny wpływ na niemal wszystkie narządy wewnętrzne, ze szczególnym uwzględnieniem wątroby, uszkadza także układ nerwowy. stale przebiegają spory na temat hipotetycznego prozdrowotnego działania alkoholu spożywanego regularnie i w niewielkich proporcjach. Takie walory przypisuje się czerwonemu winu, jednak nie ze względu na zawartość etanolu, ale polifenoli (zwłaszcza resweratrolu). również piwo w niewielkich proporcjach może być dobroczynne dla kondycji, obfituje ponieważ w wit. i minerały (chodzi jednak o rodzaje niepasteryzowane). Niestety alkohol posiada silne oddziaływanie zakwaszające. W szczególności tyczy się to trunków wysokoprocentowych. Dlatego nadużycie etanolu kończy się ; kacem, ale często także zgagą.

10. Fast food

Apetyczny fast food znany z "restauracji" sieciowych o międzynarodowej renomie to jeden z najpopularniejszych sposobów na skrócenie sobie życia. Czego tu nie ma! są "puste kalorie" o wysokim indeksie glikemicznym, zawarte w puszystych pszennych bułeczkach, są tłuszcze trans zawarte w serach i wędlinach, są konserwanty i substancje wzmacniające odczucie smakowe, trwające zarówno w ciepłych daniach, i deserach… Wszystkie te czynniki składają się na szkodliwy charakter śmieciowej żywności. Nie trzeba chyba dorzucać, że przyczynia się ona także do zakwaszenia ludzkiego ustroju? Skuteczne pod tym względem są także napoje gazowane dodawane do fastfoodowych pokarmów – zawierają one gigantyczne ilości cukru (w puszcze coli znajduje się aż siedem łyżeczek sacharozy!).

 

Zobacz też

Gry Typu Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness