Prawdziwy oscypek – jak go rozpoznać?

Prawdziwy oscypek – jak go rozpoznać?

Redakcja

2017-11-13

brak komentarzy

scypek okazuje się już dzisiaj traktowany jako artykuł masowy, bez którego skosztowaniajak  rozpoznać  oscypka

nie może się wyjeżdżać z Podhala. Czy ma on mimo wszystko cokolwiek wspólnego z tradycyjnym produktem wyrabianym na tych terenach od bardzo dawna? oraz jak poznać prawdziwy oscypek? często oscypkiem określa się wszystkie wędzone sery, które pogrupować da się na małe(o owalnym kształcie), średnie (występujące w kształcie beczułki; nazywane okazują się: gołka, pucok, kara, ser gazdowski) oraz obfite (w formie wrzecionowatej, chronionej przez UE). Tak naprawdę mimo wszystko o oscypku da się mówić wyłącznie w odniesieniu do ostatniej wspomnianej kondycji (dwustronnym stożku o wadze 600-800 gramów, rozmiaru 17 do 23 cm oraz grubości w najszerszym miejscu od 8 do 12 cm). Wynika to z rejestracji tego preparatu regionalnego w Unii Europejskiej jako Chronionej Nazwy rodzaju (miało to miejsce w lutym 2008 roku). oscypki  przepisy  Pozostałe serki owcze, produkowane poza bacówką, określane powinny być odmienną nazwą. oraz tak u podnóża polskich Tatr uważny turysta może zauważyć hasła: o.scypki, scypki, serki bacy, sery podhalańskie. pomysłowość górali w tym zakresie nie ma sobie równych. Nie należy się  jak  zrobić  oscypkimimo wszystko temu dziwić, skoro za wyrabianie oraz sprzedawanie oscypków bez certyfikatu da się stanąć przed sądem. ta pozycja dysponowała już miejsce w 2011 roku, gdy wyrok usłyszał baca z Zębu. Skazano go wtenczas na karę pół roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 dekady, wyrok mimo wszystko po odwołaniu złagodzono – góral został zobowiązany do wynagrodzenia 5 tysięcy zł.. Bacowie zaczęli więc Prawdziwy oscypek – jak go rozpoznać? z obawy przed kontrolą oraz dotkliwymi karami certyfikować swoje składniki, choć stanowiło to dla nich nadprogramowe obciążenie finansowe. Z pewnością bez dopłat unijnych byłoby to zupełnie niezyskowne. Z założenia certyfikat ma sprawić, że konsument powinno w stanie rozpoznać rzetelny wyrób, który stworzony został zgodnie ze specyfikacją, od pozostałych czynników takich jak. w takiej sytuacji prawo zakłada, że certyfikowany oscypek powinien zawierać minimum 60% mleka owczego. kłopotem okazuje się mimo wszystko fakt, że taka norma okazuje się praktycznie niewykonalna na większą skalę. Przy obecnej cenie tego preparatu (25-35 zł za oscypka) okazuje się to po prostu niezyskowne. Co więcej, sami górale mówią, że w przypadku oscypków to nie proporcje okazują się istotne, ale jakość mleka (która zależna okazuje się od pór roku) oraz sposób wyrobu. Wymogi Unii Europejskiej nie odzwierciedlają zatem całościowo wiedzy praktycznej, a dodatkowo dodatkowo nie pozwalają na pracę gospodarzom. okazują się oni niejako zobowiązani choćby do określenia, ile mleka udoją oraz ile sera planują wyrobić. A mleczność owiec okazuje się zmienna oraz trudno tu cokolwiek planować. Oscypkowe oszustwa Zarejestrowane bacówki okazują się poddawane licznym kontrolom ze strony Powiatowego Inspektora Weterynarii, Sanepidu, Związku Hodowców Owiec oraz Kóz, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-konsumpcyjnych. Niepokojące okazują się natomiast praktyki związane z wyrobem oraz dystrybucją serków, które nie posiadają certyfikatów. mnóstwo z nich powstaje w niesterylnych warunkach. Istnieje dodatkowo pogłoska, że serki z Krupówek oraz te sprzedawane

pod Gubałówką w miejsce wędzenia przechodzą przebieg farbowania

 (moczenia w kawie), co ma im nadać charakterystyczny brązowy kolor. Takie serki produkuje się zazwyczaj całkowicie z mleka krowiego. Szara strefa alt2 okazuje się mimo wszystko przez nikogo niekontrolowana, a nieświadomi turyści wyłącznie zjawisko to dynamizują. sławę takich oscypków okazuje się niejako duża. Najchętniej nabywane okazują się małe serki – słone, słodkie albo grillowane. da się je kupić dodatkowo nad polskim morzem oraz mnóstwo sklepach na terenie całego kraju. Ich jakość okazuje się mimo wszystko często słaba, a z serem owczym niewiele ma wspólnego. Sprzedawcy posiadają więc podrobiony certyfikat, który ma dowieść prawdziwości ich czynników. Produktem tradycyjnym okazuje się dodatkowo bundz, będący serem owczym, przypominającym twaróg. Gdy ulegnie on skruszeniu oraz pozostawi się go w cieple przez około 14 dni  Niezwykle znany wszystkim okazuje się dodatkowo ser, który zbiera się na wierzchu podczas podgrzewania serwatki, jaka powstaje po wytrąceniu się bundzu. Mowa o żentycy (żętycy), która konsumowana okazuje się zazwyczaj w postaci gęstego ukiszonego napoju. zwiększa poziom się ją dodatkowo do ziemniaków albo klusek, albo też konsumuje jako napój. Choć na Podhalu serki owcze spotyka się niemal kolejnymi, znalezienie prawdziwego oscypka nie okazuje się wcale zadaniem prostym. Ich produkcja znana okazuje się tutaj od bardzo dawna, ze względu na to że oraz pasterstwo ma tu swoją długą powieść. Przepisy Unii Europejskiej okazują się dla górali z jednej strony krokiem ku przyszłości oraz lepszemu życiu, z drugiej a – wiążą się one z wieloma utrudnieniami oraz wymogami. Pozostaje wyłącznie posiadać nadzieję, że nieliczne już bacówki będą produkowały sery najlepszej jakości, oparte na przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze. Na Podhalu okazuje się aktualny praktycznie wszędzie... Przy zakopiance, na Krupówkach, pod Gubałówką, a czasem nawet w sklepie alt3 spożywczym. wypoczywając w górach, stoiska z oscypkami spotykamy dosłownie co krok. Pytanie wyłącznie, na którym z nich sprzedawany okazuje się taki prawdziwy ser? zdecydowaliśmy udzielić pomocy wam w poszukiwaniach. - Przyjechałam do Zakopanego, więc grzechem byłoby nie kupić oscypka. Gaździna, u której wynajmujemy pokoje, ostrzegła mnie mimo wszystko, żeby prawidłowo nie wybierać tego sera na Krupówkach, ze względu na to że tam sprzedawane okazują się podróbki - mówi Halina Rajczaj z Malborka. Góralka dysponowała rację. w licznych punktach pod Giewontem sprzedawany okazuje się ser z mleka krowiego. Prawdziwy oscypek powinien posiadać natomiast przynajmniej 60 proc. mleka owczego. Jak więc znaleźć taki oryginalny serek? Na początku trzeba przyswoić, co to wcale okazuje się oscypek . - To wędzony, twardy ser robiony z owczego mleka - mówi Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański. - Robi się go wyłącznie od maja do września (a sprzedaje do października). Po wyrobieniu wsadza się go do solanki, a nastepnie wędzi. Jak dorzuca starosta, wyrabianiem prawdziwego owczego sera trudzą się bacowie - tacy, którzy mają unijny certyfikat. Dlatego jeśli naprawdę chcemy kupić oryginalny ser, prawidłowo wybrać się do bacówki, czyli szałasu, gdzie w ciągu dekady mieszka baca. To właśnie tam produkuje on sery. Bacówki rozsiane okazują się po całym regionie, od Pienin aż po Żywiecczyznę. By turyści prościej mogli je znaleźć, wszystkie ujęto w specjalny   W porównaniu z mlekiem krowim mleko owcze posiada w zawartości więcej białka, alt4 kazeiny, więc czynników mineralnych. „Przewyższa krowie mleko pod względem

zawartości witamin A, B6, B12 – powiększa pułap Maria Jakubowska

– bywa źródłem miedzi, żelaza, cynku oraz manganu, a w jego tłuszczu występuje więcej CLA, któremu przypisuje się właściwości przeciwrakowe". Odżywcze substancje mleka owczego przypisuje się stosowanym w medycynie ludowej gatunkom roślin leczniczych (zazwyczaj endemicznych) porastających hale oraz pastwiska Podhala. Zawierają one flawonoidy, aminokwasy, witaminy oraz pierwiastki, które wzmacniają żyły i tętnice oraz ułatwiają oraz przyspieszają trawienie. Ze względu na oryginalny odczucie smakowe oraz zapach mleko owiec rzadko spożywamy w postaci srogiej. W Polsce mniej więcej 70% owczego mleka przerabia się właśnie w wytwarzaniu serów. „Nie należy zapominać, że owcze mleko charakteryzuje się większą kalorycznością od krowiego – zauważa Maria Jakubowska. – Oscypek okazuje się serem bogatym w białko, ale przede wszystkim w tłuszcze, produktem wysokokalorycznym, dodatku o dużej zawartości soli". prawidłowo okazuje się go smakować, mniej zdrowo się nim objadać. Oscypek sprawdza się w charakterze pożywnej przekąski podczas intensywnego wysiłku fizycznego, jakim okazują się wędrówki po górach. Urozmaici odczucie smakowe sałatki, grillowany z powodzeniem zastąpi tradycyjną kiełbasę. Dla dłuższego zachowania świeżości najrozsądniej przechowywać go w woskowanym papierze, a jeżeli przyschnie oraz stwardnieje – zetrzeć oraz potraktować jako dodatkowo do pozostałych potraw. zaleca się dodatkowo posiadać na uwadze, że w Polsce z owczego mleka wyrabia się dużo pozostałych tradycyjnych potraw, np. miękkie sery (jak bundz czy bryndza) oraz przyjemnie schładzającą w upalne dni żentycę.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness