Produkty, które najbardziej uczulają. Na nie musisz uważać!

Produkty, które najbardziej uczulają. Na nie musisz uważać!

Redakcja

2017-06-19

brak komentarzy

Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci okazują się zobowiązani do umieszczania informacji o występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów. Na co więc powinniśmy zwrócić baczniejszą uwagę?

  • Mleko krowie, a dokładnie białka mleka krowiego (często alergia na mleko okazuje się mylona z nietolerancja laktozy- cukru mlecznego występującego w mleku). Niestety osoby cierpiące na alergię często uczulone okazują się również na mleko kozie lub owcze. Z kuracji odchudzającej musimy wykluczyć również produkty mleczne czyli kefiry, jogurty, maślanki, sery itp. Zwróćmy uwagę na słodycze, które przeważnie zawierają mleko w proszku (np czekolada).
  • Gluten, to nazwa zbiorowa dla zespoły białek występujących w zbożach Uważaj! Tych 14 produktów najczęściej uczula (jęczmień, pszenica, żyto, owies). Osoby uczulone na gluten (czyli cierpiący na celiakię) muszą wystrzegać się produktów, w których okazują się wyżej przytaczane zboża (chleb, słodycze, makarony, kasza manna, ale również mięso przede wszystkim paczkowane, przetwory rybne, lody, keczupy, majonezy, przyprawy a nawet suszone owoce).
  • Jaja kurze. W tym przypadku częściej niż żółtko uczula białko. Gotowanie, swędzenie czy zamrażanie nie maleje właściwości uczulających jajek. Do kuracji odchudzającej czasami można włączyć jaja przepiórcze, ale równiez należy sprawdzić jak na nie reagujemy.
  • Mięso również okazuje się dość częstym alergenem. bardzo często uczula mięso wołowe oraz wieprzowina, a najmniej mięso z królika, indyka, jagnięcia. Ale uwaga! Jeśli okazuje się się uczulonym np. na sierść królika, można odchorować także zjedzenie produkty które łatwo uczulają mięsa z tego zwierzęcia.
  • Orzechy. Uczulenie na nie towarzyszy nam przeważnie przez całe życie. opłaca się jednak przyswoić, że alergeny orzechów mogą ulegać zniszczeniu podczas gotowania. Niebezpieczne okazuje się natomiast prażenie chipsów, ponieważ może powodować powstanie nowych alergenów. Do zwłaszcza uczulających zaliczamy popularne orzeszki ziemne oraz arachidowe. Rónież często spotykane jako dodatki do równych produktów (np słodycze).
  • Seler. Należy do najczęściej uczulających warzyw. Na takie jak uczulenie zwłaszcza narażone okazują się osoby dorosłe. Rośliny z owej samej rodziny, czyli marchewka, pietruszka lub koper włoski wpływają na występowanie reakcji krzyżowych.
  • Dwutlenek siarki, siarczyny są najczęściej jako środki konserwujące czy antyutleniające. U niektórych ludzi podaż siarczynów wraz z pożywieniem może nawet wywołać zagrażające życiu reakcje nietolerancji. zetknąć je jakich produktów unikać przy uczuleniu możemy np w suszonych owocach, wyrobach ziemniaczanych czy winie.
  • Ryby. przyjmuje się, że najczęściej reakcja alergiczna dotyczyć może jedynie kilku rodzajów ryby (wśród popularnych na naszym stole ryb ; uczula dorsz). Co prawda wysoka temperatura nie likwiduje alergenów będących w mięsie ryby jednak alergie są częściej po spożyciu surowej lub krótko smażonej ryby, a konserwy rybne uczulają rzadziej niż ryby świeże. Co ważne jako paszę dla zwierząt domowych często stosuje się produktów na bazie mączki rybnej, co również może być szkodliwe dla alergika.
  • Skorupiaki czyli raki, homary, kraby czy langusty – mają wielki potencjał alergizujący. Alergeny obecne w mięsie skorupiaków okazują się odporne na wysokie ciepłoty. W skrajnych przypadkach do reakcji uczuleniowej może dojść również produkty niebezpieczne dla alergika wdychając zapach podczas gotowania.
  • Mięczaki, takie jak małże, kalmary, ostrygi, ślimaki i ośmiornice – okazują się dość rzadko spotykanym czynnikiem wywołującym alergie, jednak trafiły na listę silnych alergenów gdyż charakteryzują się silnymi symptomami klinicznymi aż do zagrażających życiu.
  • Soja (i inne rośliny strączkowe jak fasola, groch, soczewica). Wyeliminowanie jej z kuracji odchudzającej okazuje się bardzo niełatwe ze względu na wysokie składniki odżywcze, niski cena produkcji i szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Soja okazuje się często ukrytym składnikiem pożywienia. Na etykietach występuje pod nazwą skrobia roślinna, aromaty ekologiczne, mąka roślinna czy nawet wywar warzywny. Eliminacja soi jednak rzadko przeprowadza do powstania niedoborów składników odżywczych, gdyż okazują się one dość popularne wśród innych produktów.

 

 

Zobacz też 

EcoSlim opinie


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness