Produkty, które podnoszą cholesterol - lista

Produkty, które podnoszą cholesterol - lista

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

Od początku XX wieku pielęgnuje się, że spożywanie więcej niż 3 jaj tygodniowo przeprowadza do zwiększenia poziomu cholesterolu, które bywa jedną z głównych przyczyn dolegliwości sercowo-naczyniowych. mimo wszystko ostatnimi czasy eksperci usilnie próbują obalić ten mit. Udało się to naukowcom z Chin oraz stanów zjednoczonych, którzy nie znaleźli związku między wysoką konsumpcją jaj a chorobą niedokrwienną serca i udarem mózgu. Najnowszych dowodów w owej kwestii dostarczyli mimo wszystko badacze z Uniwersytetu w Granadzie, którzy dowiedli, że konsumowanie większej ilości jajek nie wpływa na stężenie cholesterolu w surowicy u ludzi dorosłych, niezależnie do tego, czy okazują się one aktywne ruchowo. Cholesterol w pokarmie nie wpływa na cholesterol we krwi Badacze w Uniwersytetu w Granadzie poddali analizie związek między spożyciem jaj poprzez osoby dorosłe oraz głównymi czynnikami wpływającymi na rozwinięcie dolegliwości sercowo-naczyniowych, takimi jak profil lipidowy, nadmierna zawartość tłuszczu w organizmie, oporność na insulinę oraz wysokie ciśnienie tętnicze tętnicze krwi.  Alberto Soriano, główny autor analizy, podkreśla, że specjaliści ds. żywienia od kilkudziesięciu lat wskazywali na spożywanie jaj jako na jeden z głównych powodów podwyższonego cholesterolu. największe zmniejszenie konsumpcji tego kapsułek propagowane jest też poprzez organizacje organizmu publicznego. mimo wszystko w świetle najnowszych tekstów klinicznych okazuje się, że na stężenie cholesterolu w surowicy znacznie większy wpływ niż zawartość cholesterolu jakie  składniki  podnoszą  cholesterolkuracji mają tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mięsie oraz wypiekach przemysłowych. 

Chociaż większość produktów bogatych w cholesterol składa się

z również znaczne ilości tłuszczów nasyconych, w jaju średniej wielkości znajduje się więcej tłuszczów nienasyconych niż nasyconych, a do tego składa się z ono jedynie 70 kalorii. Do tego dostarcza organizmowi wysokowartościowych białek, minerałów, folianów oraz wit. B. bywa więc bogatym źródłem wartości odżywczych, zapewniających optymalny rozwijanie się nastolatkom – twierdzą naukowcy. Więcej o różnych typach tłuszczów przeczytasz na abcZdrowie.pl. W wyniku tekstów klinicznych okazało się, że spożywanie większej niż zalecana ilości jaj nie bywa powiązane Cholesterol w jajku – fakty i mity ani z podwyższonym cholesterolem w surowicy, ani ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi u dorosłych. Na sytuację tę wpływu nie miał stopień aktywności fizycznej badanych ludzi. W ten sposób naukowcom udało się potwierdzić wyniki wcześniejszych tekstów klinicznych, sugerujących, że nawet konsumowanie 7 jaj tygodniowo nie zwiększa ryzyka schorzeń układu krwionośnego oraz serca – zaznacza Soriano. Specjalista dorzuca, że wskazane bywa przeprowadzenie dogłębnej badania stosowanych ogólnie zaleceń dietetycznych dla młodych osób.  Jajka nie okazują się niebezpieczne dla układu sercowo-naczyniowego Kilka miesięcy temu do podobnych wniosków doszli naukowcy z Chin oraz Bostonu. Dokonali oni badania 8 tekstów klinicznych dotyczących ryzyka schorzenia niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Specjaliści wzięli pod uwagę dane dotyczące ok. 480 tys. ludzi, których nawyki żywieniowe oraz etap organizmu monitorowane były poprzez 8-22 dekady. Badacze nie znaleźli bezpośrednich powiązań między wysokim spożyciem jaj a występowaniem obu schorzeń.  Z drugiej strony, zauważono większe ryzyko schorzenia niedokrwiennej serca u ludzi cierpiących na cukrzycę oraz spożywających znaczną zawartość jaj niż u cierpiących na cukrzycę stroniących od tego pokarmu. Podobnej zależności nie zauważono mimo wszystko w przypadku udarów. Naukowcy podsumowali, że konsumpcja większej ilości jaj nie ma związku z prawdopodobieństwem rozwinięcia schorzeń sercowo-naczyniowych.  Pierwsze rekomendacje odnośnie do ograniczenia ilości spożywanych jaj Amerykański korelację dolegliwości Serca (AHA) wystosował w 1973 roku. Od tamtej pory ludzie przestrzegani okazują się przed zjadaniem więcej niż 3 jaj tygodniowo. Najnowsze analizy sugerują mimo wszystko, że takie podejście może wyrządzić człowiekowi więcej szkód niż pożytku. Nawet jeżeli definitywnie naukowcy stwierdzą, że jaja okazują się szkodliwe – chociaż jak tymczasowo wszystko zmierza w odwrotnym kierunku – oraz tak okazują się one znacznie korzystniejsze dla organizmu człowieczego niż składniki zasobne w skrobię oraz cukier, którymi je zastępujemy.  

To mit, który nie ma oparcia w dowolnych badaniach

. Kolor skorupki zupełnie nie ma wpływu dla wartości odżywczej jajka. Ale tym bywa, że z jajek w białych skorupkach możemy wyczarować ładniejsze pisanki. Jajka okazują się cennym źródłem witamin – FAKT alt2 Jajka to rzeczywiście zasobne kopalnia witaminy A, D, E, K, B2 oraz B12, też kwasu pantotenowego oraz mnóstwo ważnych dla zdrowia produktów mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, miedzi, cynku oraz selenu. Niewiele elementów może im dorównać pod względem zawartości produktów odżywczych. To dokładnie z tego powodu jajka okazują się tak wartościowym elementem naszej kuracji odchudzającej. najrozsądniej jeść jajka na surowo, bo gotowanie zabija witaminy – mit Podczas obróbki cieplnej jajka tracą jedynie niewielką część swoich wartości odżywczych. Biorąc pod uwagę, że absolutna większość z nas woli jajka ugotowane, sadzone, czy w postaci jajecznicy, nie ma sensu przymuszać się do spożywania jajek na surowo tym więcej, że na samą myśl o tym większość z nas dostaje gęsiej skórki. tymczasem kogel-mogel czy desery z pianą z białek – przygotowane na surowo – zawierają dużo cukru, którego konsumowanie powinniśmy minimalizować. Ponadto surowe białko jaja posiada w zawartości awidynę – substancję antyodżywczą, która silnie wiąże oraz uniemożliwia wykorzystanie poprzez organizm witaminy H (biotyny). Gdy jajko ogrzejemy,za  wysoki  cholesterol  awidyna uwalnia tę cenną dla nas witaminę. W przypadku niejednokrotnie rosnącej u niewielkich pociechy alergii na białko jaja kurzego obróbka termiczna w dużym nasileniu może zmniejszyć jego właściwości alergizujące. Już samoczynnie gotowanie obniża alergenność o ponad 75%, natomiast smażenie dodatkowo więcej przyczynia się do poprawy tolerancji jaja. Na los z alergii wieku dziecięcego zwykle się wyrasta. Należy jeść jajka ugotowane, a nie surowe, bo zwanych inaczej zarazimy się salmonellą – mit, ale… Przypadki obecności salmonelli w jajkach okazują się dziś na los dość rzadkie oraz zwykle wiążą się z nieprzestrzeganiem przepisów sanitarnych poprzez producentów, co powinno się zdarzać. Niestety raz na jakiś okres słyszymy o zatruciu salmonellą po spożyciu surowych jajek, np. w produktach cukierniczych. Nie trzeba panikować, ale należy wybierać jajka od sprawdzonych producentów, a dodatkowo myć je starannie pod bieżącą wodą oraz ew. parzyć, jeżeli mają być dodane do potrawy w postaci srogiej. Jeśli alt3 w wytłoczce trafi nam się jajko z uszkodzoną skorupką, na wszelki wypadek skuteczniej je wyrzucić. Jajka dostarczają więcej białka niż mięso – mit, ale…

Nasz organizm prościej absorbuje białko z jaj niż z mięsa,

ale bywa go mniej w jajach. Białko jaja pod względem składu to najlepsze białko za granicą. Ma najwyższą wartość biologiczną oraz bywa wzorcem, do którego porównywane okazują się białka wszystkich pozostałych elementów. Tym niemniej białko mięsa oraz ryb bywa dodatkowo pełnowartościowe oraz dodatkowo powinno stanowić ważny składnik naszej kuracji odchudzającej, jeżeli oczywiście nie jesteśmy wegetarianami. Co interesujące, wbrew obiegowej opinii wynikającej z nazewnictwa to żółtko jajka bywa bogatym źródłem białka. Nie należy dawać jajek dzieciom, bo dostaną uczulenia – mit, ale… Jajka okazują się cennym elementem dziecięcej kuracji odchudzającej ze względu na zawartość prosto przyswajalnego białka oraz bogactwo witamin, w tym rzadko występujących w pozostałych produktach witamin D oraz B12. Dostarczają też potrzebnych rosnącemu dziecku produktów mineralnych. mimo wszystko rzeczywiście występujące w białku jaja kurzego owoalbumina oraz owomukoid mogą wywoływać u mnóstwo pociechy reakcję uczuleniową. Dlatego eksperci oraz pediatrzy zalecają wprowadzanie jajek do kuracji odchudzającej potomka po ukończeniu poprzez nie pierwszego roku życia. Jeśli okaże się, że potomka świetnie toleruje jajka, da się je na stałe wprowadzić do jego kuracji odchudzającej, szczególnie że pociechy z reguły dość je uwielbiają. Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox, Absolwentka Wydziału Technologii Żywności SGGW, specjalizacja: jedzenie człowieka. Ukończyła studia podyplomowe w Instytucie Żywności oraz Żywienia na kierunkach: Bezpieczeństwo Żywności oraz Poradnictwo dietetyczne - postępy w odżywianiu człowieka. Pracownik naukowy Instytutu Żywienia Człowieka SGGW, a następnie asystent w Pracowni Żywienia, kierownik sekcji oraz zastępca kierownika Oddziału Higieny Żywności, Żywienia oraz PU w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w m.st. Warszawie. Jajka od lat mają złą prasę. Wszyscy zdają się przyswoić, że nie powinniśmy jeść ich za dużo, a świetnie nie jeść ich wcale. Logika za tym zaleceniem bywa następująca: Jajka mają dużo cholesterolu Ludzie którzy mają jadłospis zasobną w cholesterol, alt4 mają go dużo we krwi Ludzie którzy mają dużo cholesterolu we krwi, zwiększają swoje ryzyko na problemy z sercem oraz krążeniem. Czyli: nie chcesz chorować na serce, nie jedz jajek.

Czy aby na pewno to takie jasne?

Przyjrzyjmy się faktom.   Image courtesy of rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net Jajka mają dużo cholesterolu – temu trudno bywa zaprzeczyć. Jedno jajko posiada w zawartości około 212mg cholesterolu. Co interesujące, cała ta dawka znajduje się w żółtku. ponieważ dzienna zalecana max dawka cholesterolu to 300mg, wydaje się to dość dużo. Musimy mimo wszystko mieć świadomość że z wyjątkiem jajka to nie okazują się po prostu bomby z cholesterolem – zawierają dobre składniki, wit., minerały, tłuszcze nienasycone, jak dodatkowo m.in. cholinę oraz luteinę, które pomagają zapobiegać chorobom. Czy ludzie którzy jedzą dużo jajek, automatycznie mają ogromne stężenie cholesterolu we krwi? To też nie bywa takie oczywiste. w pierwszej kolejności, wzrost cholesterolu we krwi przy diecie zasobnej w cholesterol zaobserwowano jedynie u „pacjentów wykazujących ponadprzecietną responsywność” – ang. hyperresponders. Taki ludzi bywa mniejszość – około 30%. Reszta to „hyporesponders” – wykazujący normalną reakcję na cholesterol. Dla nich nie ma udowodnionego swobodnego związku pomiędzy spożywaniem jajek a wzrostem stężenie cholesterolu we krwi. Dla „hyperresponderów” każde następne 100mg cholesterolu ; wywołuje wzrost stężenie cholesterolu w surowicy krwi o 2mg. Czyli jedno jajko dziennie może spowodować wzrost o 4mg – nie bywa to ryzyko powodujące automatyczny zawał… Należy też mieć świadomość że odnotowujemy zarówno wzrost tego „niedobrego” cholesterolu (LDL) i „dobrego” czyli HDL. Jak zwykle, spróbujmyco  podnosi  cholesterol znaleźć jakieś analiz które zajmowały się tym zagadnieniem.Jednym z sporych badań bywa Egg Consumption and Risk of Heart Failure in the Physicians’ Health Study. Zbadano nawyki żywieniowe ponad 21 tys respondentów, facetów. Wzięto pod uwagę łącznie 20 lat historii problemu. podsumowanie: do siedmiu jajek tygodniowo nie wpływało na ryzyko zachorowania na schorzenia serca. Powyżej siedmiu: już tak. Respondenci w tym

 

Zobacz też

Prodotto dimagrante efficace


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness