Produkty mrożone - wszystko co powinnaś wiedzieć!

Produkty mrożone - wszystko co powinnaś wiedzieć!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

bciej schłodzić, zanim się ją zamrozi. W tym zamierzenia najrozsądniej wstawić garnek z potrawą do zimnej kąpieli, np. w zlewie wypełnionym lodowatą wodą. Sos, zupę czy gulasz prawidłowo okazuje się mieszać aby stygły równomiernie.   Ostudzoną potrawę należy pogrupować na porcje. Nie chcemy przecież znów posiadać w garnku za dużo dań! wkładając porcje do pojemników albo woreczków, napiszmy na nich markerem nazwę potrawy albo artykułu datę mrożenia. Zamrożone artykuły czasem nie przypominają oryginału... Pojemniki albo woreczki układajmy jedną warstwą w najzimniejszej szufladzie lodówki. Kiedy już bez wyjątku zamarzną możemy je przełożyć do innej szuflady. Jeśli zamierzamy przechowywać dany preparat w zamrażarce dość długo, ustawmy jej temperaturę na -18 stopni C. Jak zamrażać pierogi?   Pierogi mrozimy surowe, tzn. zanim je ugotujemy. Układamy je jeden obok drugiego na desce do porcjowania posypanej mąką i tak wkładamy do zamrażarki. Kiedy bez wyjątku zamarzną, przekładamy je do woreczków albo pojemniczków. W taki sposób się nie posklejają. Kiedy jesteśmy gotowi je zjeść - po prostu wrzucamy zamrożone pierogi na wrzątek i gotujemy przez 5-10 minut. W czym mrozić?     Sos z pomidorów / jarzynowy - 6 miesięcy Zupy i sosy - 2-3 miesiące Lasagne i zapiekanki z makaronem - 6 miesięcy Klops, pulpety, kotlety mielone - 6 miesięcy Tarty - 6 miesięcy Drób (ugotowany, bez sosu) - 3 miesiące Drób (ugotowany, w sosie) - 5-6 miesięcy Surowe ciasto na pizzę - 3-4 tyg. Chleb i muffiny - 2-3 miesiące Ciasta (bez polewy) - 6 miesięcy Ciasta z polewą - 3 miesiące Surowe mięso - 1 rok Zamarynowane mięso - 30 dni   Mrożenie gotowych jak  mrozić  produktypotraw to świetny metoda na przechowanie nadwyżki spożywania, które np. jest nam z obiadu. Przyda się także wtedy, kiedy na gotowanie mamy okres jedynie w Jak zamrażać produkty? W co pakować? Zanim potrawa wyląduje w zamrażalniku należy ją odpowiednio zapakować, dobrze w umyślnie przeznaczone do tego opakowanie. musi posiadać na sobie symbole: kieliszka i widelca - znak, że może posiadać kontakt z pożywieniem i śnieżynki - która oznacza, że nadaje się do zamrażania. Jeśli mamy taką możliwość, opłaca się mrozić potrawy w opakowaniach próżniowych, dzięki którym zamrożone składniki przetrwają w świetnym stanie nieco dłużej. Obecnie możemy wybierać wśród szeregu różnych opakowań. oprócz zwykłych plastikowych pojemników, możemy kupić specjalne, grubsze torebki na mrożonki. da się kupić zarówno takie, które wymagają zawiązania, i takie, które posiadają okazują się w zamknięcie w postaci plastikowego suwaka. Zanim zamkniemy opakowanie, opłaca się usunąć z niego jak najwięcej powietrza. Oczywiście potrawy możesz także zamrażać po owinięciu ich w papier do pieczenia, folię spożywczą albo aluminiową (dobrze grubą - cieńsza prosto się rozrywa). W sprzedaży dostępne okazują się również aluminiowe foremki, przeznaczone zarówno do mrożenia, i pieczenia. Dzięki temu zamrożoną potrawę, np. zapiekankę makaronową czy lasagne, możesz wyjąć z lodówki, po czym założyć od razu do piekarnika. Foremki takie posiadają okazują się dodatkowo w pokrywkę - wewnątrz aluminiową, a na zewnątrz papierową - na której da się np. zanotować, co okazuje się w środku.

Zapakowaną w foremkę potrawę da się przed zamrożeniem dodatkowo owinąć folią spożywczą,

co przeciwdziała jej nadmiernemu wysuszaniu.   Aluminiowe foremki przydadzą się na przykład do zamrażania zapiekanek. (Fot. Shutterstock)   By zamrażalnik świetnie nam służył Do opakowania i dalej, do lodówki (podobnie jak do lodówki) wkładamy jedynie składniki ochłodzone. W żadnym wypadku nie okazują się w stanie być gorące. To może sprawić, że popsują nam się inne zamrożone składniki, czy spowodować uszkodzenie samego lodówki. Odwrotnie niż w lodówce, składniki do mrożenia układamy dosyć ciasno. Dzięki temu zamrażalnik okaże się pracował sprawniej. Pakując alt2 potrawę w pojemnik albo torebkę nie zapomnij opisać opakowania wodoodpornym markerem. Napisz przede wszystkim co znajduje się w środku - niektóre potrawy może Ci być później trudno rozpoznać albo rozpoznać od pozostałych - dodatkowo datę zamrożenia. Dzięki temu będziesz posiadać świadomość do kiedy musisz zjeść znajdujące się w środku danie. Możesz również zanotować ile porcji znajduje się w opakowaniu. Na plastikowej torebce opłaca się napisać wodoodpornym markerem co się w niej znajduje. Po zamrożeniu może nam być trudno rozpoznać zawartość. (Fot. Shutterstock) W zależności od rodzaju, konkretne dania mogą przebywać w zamrażalniku poprzez określoną dawkę momentu. Zamrażalnik to nie miejsce, w którym okres się przytrzymuje i nawet w nim - powoli, ale mimo wszystko - menu nareszcie się zepsuje. najrozsądniej spożyć to, co zamroziliśmy w ciągu 2-3 miesięcy. najdogodniej zjeść w tym czasie: zupy, sosy, potrawki,   mrożonki  pierogi, gołąbki i ugotowane mięso. Nieco dłużej da się przetrzymać  mięso (również to z sosem), np. kotlety, klopsiki czy pulpety i kupione sosy warzywne. Niektóre źródła dają nawet, że da się je mrozić poprzez mniej więcej 5-6 miesięcy. Krótko, ponieważ mniej więcej 2-3 tygodni wytrzyma w zamrażalniku surowe ciasto, np. na pizzę (dobrze owinąć je solidnie w folię spożywczą albo zapakować do szczelnie zamykanej torebki na mrożonki, żeby nie wyschło). Gulasz w porcjach, pierogi pojedynczo duże ilości spożywania dobrze zamrażać w porcjach. Dzięki temu komfortowo rozmrozisz później dokładnie tyle, ile okaże się Ci potrzebne. W taki sposób możemy zamrażać na przykład zupy, sosy, czy potrawki (w tym także bigos), kotlety, itp. Jak zamrozić pierogi albo kopytka? najdogodniej pojedynczo. Dzięki temu nie skleją się w jedną bryłę i prościej nam okaże się później wydobyć potrzebną dawkę. Aby to zrobić układamy je np. na drewnianej desce wyściółanej papierem alt3 do pieczenia albo folią spożywczą, a później wkładamy do lodówki. Po mniej więcej 1-2 porach (im grubsze, tym dłużej trzeba je mrozić) wyciągamy wstępnie zamrożone kluski i przekładamy do wyższego pojemnika albo foliowej torebki, a później ponownie umieszczamy w zamrażalniku. najdogodniej, aby nie były ugotowane, a jedynie wstępnie obgotowane albo jedynie podsuszone.

Dzięki temu okazuje się mniej prawdopodobne, że po wyjęciu z lodówki rozpadną się w trakcie przyrządzania posiłków.

oprócz pierogów i kopytek zamrozisz w taki sposób także inne kluski (w tym i te z nadzieniem), klopsiki, krokiety, i kotlety. Zamrażając danie płynne, np., zupę czy sos, nie nalewamy go do całkowita. W pojemniku musi zostać nieco miejsca, ponieważ w trakcie zamrażania danie zwiększy nieco swoją objętość, co może spowodować uszkodzenie opakowania.   zapewne każdy z nas może wytłumaczyć ; mrożenie. jest to przebieg, który można opisać skomplikowanymi technicznymi słowami, ale analizuję, że na wymogu naszego bloga można powiedzenie, że zamrażanie żywności okazuje się sposobem konserwacji, który ma wydłużyć żywotność żywności, zapobiec psuciu i rozwojowi bakterii.  Mrożenie a wartość odżywcza specyfików Mrożenie to korzystny sposób konserwowania żywności. primo nie trzeba używać do niego naddanych składników konserwujących a po drugie wartość odżywcza zamrażanych specyfików okazuje się całkiem dobra. Podczas zamrażania dochodzi zwłaszcza do utraty wit. C, co związane okazuje się z koniecznością blanszowania( dla zachowania koloru, konsystencji) niektórych specyfików przed zamrożeniem. jednak należy zauważyć, że jarzyny czy owoce mrozi się praktycznie zaraz po zbiorze i właściwym przygotowaniu, dlatego mrożonki zachowują dużo cennych składników odżywczych. Poza tym mrożenie nie powoduje w mięsie i rybach strat białka i wit. A,D.

Należy mimo wszystko zauważyć, że w procesie rozmrażania zazwyczaj

dochodzi do utraty witamin rozpuszczalnych w wodzie. Co można mrozić a czego nie? praktycznie, mrozić można naprawdę dużo specyfików. Począwszy od specyfików świeżych alt4 tj. mięso, ryby, większość owoców, warzyw, zioła po dania kupione tj. pierogi, pieczone mięsa, chleb,   jak  przechowywać  mrożone  produktyciasta, wędliny, różnorakie farsze, twarde sery itp. okazują się mimo wszystko artykuły, których nie powinniśmy zamrażać, związane okazuje się to faktem, iż tworzenie się kryształków lodu mogłoby oddziaływać na  ich strukturą komórkową. okazują się to np. kefiry, śmietana, majonez,  miękkie sery np. serek wiejski, ugotowane artykuły skrobiowe tj. makaron, ryż, kartofle i nie poleca się mrożenia niektórych warzyw całości np. ogórka. Nie mrozimy także jajek w skorupkach. Jak przygotować preparat do zamrożenia? 1. Na samym początku najdogodniej rozdzielić artykuły na mniejsze partii tzn. najdogodniej nie mrozić w jednym woreczku/pojemniku 5 udek z kurczaka, ponieważ nastepnie możemy posiadać problem w sytuacji gdy chcemy wyjąć wyłącznie jedno.  2. Należy przygotować artykuły tak, by nie posiadały zbędnych łupin, skór, widocznego tłuszczu itp..  3. Pamiętajmy, żeby dokładnie przepłukać artykuły przed zamrożeniem i je nastepnie osuszyć. W przypadku warzyw zazwyczaj wymagany okazuje się także przebieg  blanszowania.  4. Należy także pamietać, by nie mrozić ciepłych pokarmów, przed włożeniem ich do zamrażarki zadbajmy o to, by je prawidłowo schłodzić.  5. produkty układajmy ciasno w zamrażarce, jeden obok drugiego.  6. Temperatura w zamrażarce może wynosić -18 st.C. Jak długo można przechowywać artykuły w zamrażarce? Poniżej wklejam Wam tabelkę z powszechnymi wyrobami i czasem magazynowania ich w zamrażarce. Należy mimo wszystko pamietać, że żywność należy przechowywać we właściwych warunkach i odpowiedniej temperaturze ( w naszym przypadku -18 st.C), by zachowała pełnię swoich właściwości.  Tabela została stworzona na podstawie Food Storage GuideAnswers the Question . . . napisanego poprzez J. Garden-Robinson. Znajdziecie go zaznaczając w taki link. dobrze tam zajrzeć, gdyż w takiej publikacji wyszczególniono szczególnie dużo specyfików, ja ujęłam wyłącznie kilka.  

 

Zobacz też 

Dimagrire velocementre


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness