Rodzaje makaronów: wybierz najlepszy dla siebie!

Rodzaje makaronów: wybierz najlepszy dla siebie!

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Rodzajów makaronów bywa tak dużo, że można je dostosować właściwie do każdego dania. I to bywa podstawowa przyczyna tak dużej popularności makaronów. Rurki, kolanka, makaronu, tagliatelle – to wyłącznie niektóre rodzaje makaronów. Zobacz, jak je odróżnić, i sprawdź, jaki makaron pasuje do jakiej dania.

 

rozróżnić można dwa rodzaje makaronów – świeży i suszony. Przy Jaki rodzaj makaronu jest w Polsce najmodniejszy? czym za makaron świeży uważano do niedawna jedynie makarony zrobione w mieszkaniu, przez mamę czy babcię. Dziś możemy w sklepie kupić zarówno makarony suszone, oraz te świeże - bardzo często w postaci mrożonej. Do wyboru mamy przede wszystkim makarony jajeczne i z pszenicy twardej. Te pierwsze okazują się miękkie, więc pasują do sosów śmietanowych, z kolei drugie – najlepsze makarony po ugotowaniu okazują się delikatne, ale jednocześnie dość twarde – gotują się al dente. Sprawdź, jaki makaron pasuje do jakiej dania.

Rodzaje makaronów

Lasagne i cannelloni to tzw. makarony szerokie. Robione okazują się z twardej pszenicy, dlatego dobrze nadają się na zapiekanki. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane.

Rurki penne i rigatoni, muszelki conchiglie czy kokardki farfalle to makarony z najlepsze rodzaje makaronów twardej pszenicy. Pasują do wszystkich sosów, ponieważ ich kształt pomaga na gromadzenie się esencji smaku w zagłębieniach makaronu.

spaghetti i bucatini, czyli makarony długie i cienkie, pełne albo rurkowane, produkowane okazują się również z pszenicy twardej. Doskonale nadają się do gęstych, aromatycznych sosów na bazie oliwy i czosnku.

Długie i płaskie makarony świetnie pasują do sosów o kremowej konsystencji. Do jaki makaron wybrać wyboru mamy trenette, tagliatelle i fettucine.

Makaron jajeczny ma złocistożółty kolor i wyrazisty smak. najrozsądniej sprawdza się jako dodatkowo do łagodnych sosów śmietanowych.

trzeba mieć świadomość - makaron ;

wbrew powszechnie panującej opinii makarony nie tuczą - 100 g suchego makaronu (po ugotowaniu bywa go 350 g) to ok. 360 kcal. Uwaga więc na dodatki i tłuste sosy!

 

Zobacz też 

Opaski tyvek


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness