Schudnąć po tajsku? Tajskie przepisy!

Schudnąć po tajsku? Tajskie przepisy!

Redakcja

2017-11-13

brak komentarzy

1 torebka (100 g) ryżu długoziarnistego np. jaśminowego 1 pojedyncza gruczoły mlekowe drobiu 1/2tajskie  dania

marchewki 1/3 pora 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 jajka 2 łyżeczki oleju sezamowego albo 1 łyżka nasion sezamu 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu rybnego (ewentualnie) liście świeżej kolendry albo natka pietruszki 1 limonka (albo 1/2 cytryny)   Smaki kuchni tajskiej okazują się szczególnie zróżnicowane, od subtelnie aromatycznych Schudnąć po tajsku do piekielnie ostrych, z których kuchnia tajska bywa znana. odszukamy tu zdecydowane w smaku czerwone i zielone pasty curry, sosy rybne o wyraźnym smaku, niezwykle dużą zawartość kolendry, trawy cytrynowej i bazylii, owoce morza, mięsa, warzywa i makarony. Całość składa się na delikatną aromatyczną i szczególnie popularną na całym świecie kuchnię. W dowolnym kolejnym tajskim daniu albo daniu powinniśmy znaleźć 5 podstawowych smaków: ostry, kwaśny, słodki, słony i gorzki. ubóstwiam wszelakie curry oraz

potrawki, tym razem curry alt2 noodle z batatów, czyli curry z batatem, anatajskie  przepisy

nasem, lekko słodko-zdecydowane w smaku. To co spodoba Ci się w tym daniu to makaron... z batata. Oczywiście możesz pokroić słodkie ziemniaki w paczuszkę, ale jeśli posiadasz możliwość użycia spiralizera do warzyw to zachęcam Cię do tej wersji. bywa rewelacyjne, wyłącznie smaczne, ale też zaskakujące dla gości. co więcej jak każde curry, także curry noodle z batatów nie potrzebuje dużo analiz, przede wszystkim krojenie, wrzucanie alt3 na patelnię oraz czekanie. A gdy czekasz na to dani to wokół cudownie zalatuje mleczkiem kokosowym, przyprawami. Ja ubóstwiam taki zapach!    Udostępnij na Facebooku Curry noodle z batatów krok po kroku  okres: 40 minut    liczba porcji: 2-4 substancje: 1 batat 1 cebula

(czerwona) 1 papryka czerwona 3 plastry ananasa rześkiego 1przepisy  po  tajsku

łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 kubka mleka kokosowego (gęsta alt4 część) 1/2-1 kubka h2o 1 łyżka oliwy kolendra albo ew. natka pietruszki do podania Moje porady: jeśli chodzi o wykonywanie makaronu z batata to korzystam obecnie ze spiralizera - takiego Brava (ok 99 zł), niestety ręczne temperówki nie dadzą rady, ale możesz zwykłą obieraczką wykonać "obierki" z ziemniaka oraz wtedy makaron w takim kształcie dodać do dania (zobacz w przepisie na błyskawiczne warzywa z woka, jak to wygląda). Możesz też po prostu pokroić batata w kosteczkę :)


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness