Te produkty możesz śmiało podjadać na diecie!

Te produkty możesz śmiało podjadać na diecie!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

dietaodchudzaniepodjadanieprodukty

Kilogramy marchewek oraz hektolitry wody mineralnej wydają się nieodłącznymi atrybutami kuracji odchudzającej. Pierwszy zaleca się mieć w pogotowiu w razie szybkich napadów głodu, drugi – zawsze pod ręką, ponieważ prawidłowo nawodniony organizm nie domaga się szaleńczych porcji spożywania. Tymczasem istnieje znacznie więcej preparatów, na które mogą pozwolić sobie odchudzające się osoby. okazują się zdrowe, odżywcze oraz skutecznie zaspokajają nieposkromiony apetyt. Jeśli szukasz innej, bardziej sycącej przekąski niż marchewka, sięgnij po którykolwiek z nich.

Zupa fasolowa

- Zupy zawierają dużo wody mineralnej, dzięki czemu wypełniają żołądek, dostarczając jednocześnie niewielu kalorii – twierdzi dr katarzyna Rolls, autorka książki „The Ultimate Volumetrics Diet” („Podstawowa dieta objętościowa”). Gotowana na bulionie zupa fasolowa to zasobne kopalnia białka oraz skrobi opornej – pożytecznego węglowodanu, który spowalnia uwalnianie cukru do krwi. Te 2 substancje sprawiają, że po zjedzeniu takiego posiłku poprzez niekrótki okres nie czuje się głodu. A talerz tej zupy to zaledwie około Lista 10 produktów, które możesz bezkarnie podjadać 150 kcal.

Jajka

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Saint Louis pokazuje, że osoby, które na śniadanie jadły jajko, spożywały dziennie o 330 mniej kalorii niż ci, którzy wybierali zwykłą bagietkę. – Jajka to jeden z niewielu w pełni białkowych preparatów, co znaczy, że zawierają wszystkie 9 białek, których nie jest w stanie wytworzyć ludzki organizm – mówi dietetyk Joy Dubost, rzecznik Akademii Żywienia oraz Dietetyki w USA (Academy of Nutrition and Dietetics). – Kiedy jajko zostaje strawione, aminokwasy wspomagają uwalnianie hormonów minimalizujących apetyt – zwiększa poziom ekspert. Co istotne, odchudzające się osoby nie powinny – ze względu na większą wartość kaloryczną – eliminować żółtka. Zawiera ono przecież połowę cennych substancji.

Jogurt grecki

Naukowcy z Harvardu, którzy poprzez 20 lat analizowali nawyki żywieniowe 120 tysięcy osób, doszli do wniosku, że jogurt to najlepszy produkt wspomagający odchudzanie. Ludzie, którzy spożywali więcej bogatego w białko jogurtu greckiego, zaczęli (w dłuższej perspektywie) efektywniej tracić alt2 zbędne kilogramy, jednocześnie podejmując mniejszy wysiłek w tym kierunku. Inne badanie, przeprowadzone poprzez Instytut Żywienia Nestle w USA, pokazuje, że spożywanie nabiału pomaga skutecznie usatysfakcjonować nieposkromiony apetyt, normuje poziom cukru w organizmie oraz zmniejsza apetyt. Dlaczego zaleca się wybrać jogurt grecki zamiast normalnego 0 procent tłuszczu? Zawiera dwa razy więcej białka oraz mniej cukru.

Jabłka

okazują się wyjątkowymi owocami ze względu na fakt, że zawierają pektyny, naturalnie spowalniające trawienie oraz zwiększające uczucie nasycenia. Badanie przeprowadzone poprzez amerykański magazyn „Gastroenterology” („Gastroenterologia”) wykazało, że osoby, w których jadłospisie na stałe gościły jabłka, czuli mniejszy nieposkromiony apetyt oraz spożywali mniej kalorii niż ci, którzy zamiast tego owocu pili sok jabłkowy. – Zjedzenie jabłka okazuje się stosunkowo czasochłonne, dzięki czemu zapewniamy organizmowi szczególnie niewielu kalorii – mówi dr Susan Roberts z Uniwersytetu Tufts. – Jednocześnie ma on więcej czasu, by poinformować mózg, że już nie czuje się głodny. oznacza to, że alt3 możesz jeść jabłka do woli, bez poczucia winy, oraz jednocześnie tracić wagę – zwiększa poziom ekspertka.

Popcorn

Choć kojarzy się raczej z fast foodem niż z produktem dozwolonym na kuracji, ma całkiem pożyteczne oddziaływanie. Ulubiona przekąska hobbystów kina zawiera niewiele kalorii – 3 filiżanki mają ich zaledwie 90. – Popcorn zajmuje dużo miejsca w żołądku, a leżąca przed tobą wielka miska wprawia cię w fałszywe przekonanie, że pochłaniając ją, zjesz mnóstwo kalorii – twierdzi Rolls. – Dzięki temu poczujesz się pełna, kiedy skończysz swoją porcję.

Figi

okazują się wspaniałym, naturalnym panaceum dla miłośników słodyczy. Jeden owoc to około 37 kcal oraz 1 gram błonnika. Suszone figi spowalniają uwalnianie cukru do krwi, czyli pomagają zupełnie odwrotnie niż standardowe ciastko czy batonik. Jednocześnie, ze względu na fakt, że okazują się szczególnie słodkie, zaspokoją przypływ ochoty na łakocie. Aby zwiększyć pożyteczne oddziaływanie fig, zaleca się dodać do nich odrobinę białka. dobrze się alt4 sprawdzi niewielka łyżka sera koziego albo orzech włoski.

Smoothies

Mimo że większość napojów nie pokrywa nazbyt skutecznie głodu, wyjątkiem okazują się mleczno-z owoców koktajle. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii pokazuje, że osoby, które piły smoothie, czuły się bardziej nasycone oraz spożywały mniej kalorii przy kolejnym posiłku. Przy sporządzaniu takiego koktajlu trzeba jednak być ostrożni, by nie przeholować z cukrem oraz innymi kalorycznymi dodatkami (np. takimi jak syropy smakowe). Trzymaj się samych owoców oraz mleka albo jogurtu.

Owsianka

Sycąca moc płatków owsianych płynie z dużej zawartości błonnika oraz ich niesamowitej zdolności wchłaniania wody. Jeśli ugotujesz je z wodą lub mlekiem, pęcznieją oraz dzięki temu wędrówka poprzez twój układ trawienny zajmie im więcej czasu. Przekłada się to oczywiście na większe uczucie nasycenia. Aby je jeszcze spotęgować, możesz posypać owsiankę płatkami migdałów. Wzbogacą posiłek o białko oraz błonnik. Ponadto badacze przekonują, że płatki owsiane wspomagają rozwój pożytecznych bakterii w jelitach.

 

Zobacz też

Nowe Gry Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness