Tłuszcze trans - czym są?

Tłuszcze trans - czym są?

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

Lekarze oraz specjaliści od diety jak mantrę powtarzają, że tłuszcze trans są szkodliwe oraz zalecają ich ograniczanie w diecie. dużo osób zastanawia się, co to takiego oraz jak to możliwe, że można je znaleźć ; w produktach wysoce przetworzonych, dodatkowo tych naturalnych. i wreszcie – kluczowe pytanie – jakie artykuły zawierają tłuszcze trans?

Co na to ekspert – dr Lucyna Pachocka, dietetyk z Instytutu Żywności oraz Dietetycy wyjaśniają: czym są tłuszcze trans? Żywienia?

Specjaliści do spraw żywienia zalecają, aby redukować konsumowanie tłuszczów ; i aby większość tłuszczów w naszej diecie pochodziła z ryb, orzechów, tłuszczów roślinnych, jak np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy dobra margaryna, która jest przygotowywana na bazie olejów roślinnych.

Tłuszcze trans to potoczne określenie izomerów trans kwasów tłuszczowych. Powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych poprzez uwodornienie, czyli dodanie wodoru pod ciśnieniem w obecności katalizatora niklowego. tłuszcze trans Takie tłuszcze są ekonomiczne, proste w przechowywaniu, mają dobry prezencję oraz kolor, dlatego są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym.  da się je znaleźć m.in. w wyrobach ciastkarskich, cukierniczych, produktach takich jak fast food[oraz]. Na powodzenie były prawie wyeliminowane z dużej grupie margaryn kubkowych, które powstają na bazie olejów oraz tłuszczów roślinnych oraz pojawiają się już tylko w śladowych ilościach (zazwyczaj poniżej 1%).

Czy wszystko co zdrowe tłuszcze jest zdrowe?

Tłuszcze trans powstają również naturalnie, na skutek przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych poprzez bakterie w przewodzie trawiennym zwierząt z grupy przeżuwaczy, czyli na przykład krów czy owiec. przedostają się one do warstwy tłuszczowej, mleka oraz mięsa[ii], poprzez co można je znaleźć w produktach konsumpcyjnych na bazie tych substancji.

Dlaczego należy stronić od czynników zawierających tłuszcze trans?

dużo dowodów naukowych wskazuje na korelację pomiędzy spożywaniem tłuszczów trans azwiększeniem czym są ryzyka wystąpienia chorób serca. Wykazano, że tłuszcze trans bardziej niż tłuszcze nasycone wpływają na podwyższenie stężenia złego cholesterolu oraz obniżają stężenie dobrego cholesterolu we krwi. Z tego powodu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Instytut Żywności oraz Żywienia zalecają, aby konsumowanie izomerów trans kwasów tłuszczowych u dorosłych było tak niskie, jak to tylko możliwe przy zachowaniu odpowiedniej składniki żywieniowej naszej kuracji odchudzającej.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness