Uczulenie na gluten czy może celiakia - odróżnienie objawów

Uczulenie na gluten czy może celiakia - odróżnienie objawów

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

uczuleniena glutenceliakiaodróżnienie

Zdecydowaliśmy się w sposób dość naukowy przedstawić Wam różnice między celiakią a alergią na gluten, ponieważ dostaliśmy sygnał, że oba zwroty będą mylone. A temat jak w szczególności na czasie. Zapraszamy do poczytania i zwiększenia własnej świadomości:-)

Celiakia zwana także chorobą trzewną jest chorobą autoimmunologiczą, o podłożu genetycznym. Cierpi na nią ok. 1% społeczeństwa, a polega ona na uszkodzeniu kosmków jelitowych poprzez białko, zwane gliadyną, która znajduje się w produktach zawierających gluten – elastyczna część ziarna zboża pszenicy, żyta, jęczmienia i przenżyta.  konsekwencją staje się zakłócenia wchłaniania produktów pokarmowych w jelitach, a co za tym idzie niedobór witaminy K i nietolerancja laktozy wywołana syndromem zapalnym w jelitach (celiakia nieleczona).

Celiakie trzeba przypuszczać Celiakia czy uczulenie na gluten – jak odróżnić objawy? u ludzi, u których są skutki:

-nieswoiste zapalenie jelit lub inne skutki ze strony układu pokarmowego

- podniesiony zakres enzymów wątrobowych – tansaminaz

- niski wzrost lub opóźnione dojrzewanie płciowe

- anemia spowodowana niedoborem żelaza

- powtarzające się poronienia lub bezpłodność

- schorzenia autoimmunologiczne

skutki celiakii:

- biegunki tłuszczowe i wodniste

- zaburzenia rozwoju u pociechy

- zmiana usposobienia, depresja

- bóle i wzdęcie brzucha

- utrata masy ciała

- uczucie splątania

- anemia

Alergia na gluten to odrębne schorzenie, którego czynnikiem sprawczym jest nadmierne pobudzenie układu immunologicznego. skutki okazują się szczególnie podobne do typowej uczulenia na białko. W ostatnich latach drastycznie wzrosła liczba ludzi, którym gluten również szkodzi, lecz analiz diagnostyczne wykluczyły celiakie (brak przeciwciał tTG i EmA) i alergie na pszenicę. alt2 Mimo tego jedzenie glutenu powoduje skutki niepożądane skutki, takie jak przy celiakii, a ukazują się one po spożyciu glutenu. Gluten jest jednym z najpowszechniejszych (po mleku) czynników uczulających – 10-25 % ludzi z alergią pokarmową ma skutki uczulenia na to białko.

Różnice między celiakią a alergią na gluten

Celiakia nie jest alergią pokarmową, choć często jest z nią mylona. okazuje się chorobą do końca życia, a metodą na wyleczenie jest stosowanie poprzez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Natomiast  przy  uczulenia na gluten kuracja dietetyczna bezglutenowa może być stosowana czasowo, a skutki mogą złagodzić się lub zniknąć.

kuracje              

Chorzy na celiakię lub nie tolerujący glutenu muszą przejść na jadłospis bezwzględnie wykluczającą gluten (kuracja dietetyczna bezglutenowa), alt3 eliminującą wszystkie produkty posiadające gluten. Po wykorzystaniu diety następuje poprawa samopoczucia chorego i regeneracja kosmków jelitowych.  Osoby chore na celiakie muszą przestrzegać diety do końca życia. U pacjenta uczulonego na gluten wprowadza się z czasem prowokacje glutenową,  alergia może z czasem zmniejszyć swoje nasilenie, a nawet zniknąć bez wyjątku.

Podstawowe zasady diety bezglutenowej

  1. Eliminacja elementów i przetworów ze zbóż zwierających szkodliwe białka glutenowe przy jednoczesnym wykorzystaniu mąk bezglutenowych. Obecnie umożliwia się osobom na diecie bezglutenowej spożywać certyfikowany owies fiński w niewielkich proporcjach.
  2. Zwiększenie ilości elementów zawierających pełnowartościowe białko. Wyłączając gluten z diety, pozbawiamy organizmu białka.  Należy uzupełnić menu wysokobiałkowymi produktami odzwierzęce jak również roślinnego.
  3. zmniejszenie jedzenie tłuszczów. Osoby chore mają problem z trawieniem i alt4 wchłanianiem tłuszczów, więc należy wykonywać go w minimalnej ilości. Jedynie tłuszcze z rodzaju MCT okazują się świetnie przyswajalne poprzez organizm
  4.  Zwiększenie podaży witamin, produktów mineralnych (szczególnie Ca i Fa). Jeśli chcemy pozbawić dany surowiec glutenu musimy jednocześnie usunąć również produkty mineralne i odżywcze . Z tego powodu ważna jest suplementacja elementów i organizmu we wszelkie niedoborowe produkty.

Konsekwencje nieleczonej celiakii

Nieleczona celiakia przyczynia się do nadwyrężenia błony śluzowej jelita cienkiego, co przyczynia się do upośledzenia wchłaniania, a w efekcie do niedożywienia organizmu i wystąpienia wielu powikłań takich jak: niedokrwistość, krzywica, osteoporoza, bezpłodność, chłoniak jelita, niedobory masy ciała, astma, cukrzyca takich jak I, marskość wątroby, kłębuszkowe zapalenie nerek, depresje, nerwice.

 

Zobacz też

Najlepsze opaski na rękę 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness