W jakich produktach jest najwięcej białka? - szybkie przepisy

W jakich produktach jest najwięcej białka? - szybkie przepisy

Redakcja

2017-07-06

brak komentarzy

Najbliższym zwierzęcym krewnym dla człowieka okazują się szympansy. Nasze sekwencje DNA pokrywają się aż w 99,4%. Mają one swój język migowy i kulturę, a ich zespołu krwi okazują się takie same jak ludzkie. Niestety ze względu na ich duże podobieństwo, małpy naczelne doskonale sprawdzają się w badaniach i testach biomedycznych. Dlaczego funkcjonuje to jedynie w jedną stronę? Obciążamy szympansy najgorszymi MYŚLĄC O BIAŁKU najchętniej DO GŁOWY PRZYCHODZĄ NAM jogurty, SERY, MLEKO CZY MIĘSO. warto przyswoić, ŻE MNÓSTWO BIAŁKA UZYSKAMY JEDZĄC jedynie produkty MLECZNE, LECZ więc jarzyny, A DOKŁADNIEJ – ZIELENINĘ! CZYM odróżnia SIĘ BIAŁKO występujące W ZIELENINIE OD TYCH W PRODUKTACH ZWIERZĘCYCH? KTÓRE BIAŁKO okazuje się ZDROWSZE? postaramy się ODPOWIEDZIEĆ NA TE oraz INNE PYTANIA razem z VICTORIĄ BOUTENKO oraz JEJ INSPIRUJĄCĄ DO ZDROWEGO białko  w  zieleninieŻYCIA KSIĄŻKĄ PT. „ZIELONY ELIKSIR ŻYCIA”.   W przyrodzie mnóstwo naszych zwierzęcych kuzynów konsumuje do 40% objętości ich kuracji odchudzającej w postaci kruchej, liściastej zieleniny.

W przypadku niektórych gatunków może to być nawet 6 nadprogramowych kilogramów zieleniny dziennie!

Co w takim razie z naszym ludzkim gatunkiem? Spożywamy zarówno produkty zwierzęce, i jarzyny oraz owoce, produkty  bogate  w  białko  ale które z nich zawierają lepsze białko, tak cenne dla naszego człowieczego ustroju?   Większość z nas nie ma zwroty, że zielenina okazuje się obfita w prosto przyswajalne egzogenne białka. Zaliczając wszystkie partii roślin (korzenie, łodygi, kwiaty, pędy, zieleninę itd.) do kategorii warzyw oraz przyjmując, że mają one takie same właściwości, wyciągnęliśmy błędny podsumowanie, że zielenina okazuje się uboga w białko. w miejsce sięgać po zieleninę, staramy się Bogactwo białka w zieleninie dostarczać do naszego człowieczego ustroju białko poprzez spożywanie części kuracji odchudzającej, które rzekomo w nie obfitują. W ten sposób nasza jadłospis z czasem stała się szczególnie uboga oraz pozbawiona szczególnie wartościowych substancji.   Tymczasem trzeba się przyjrzeć uważniej białkom zawartym w mięsie, rybach oraz nabiale i w owocach, jarzynach oraz zieleninie. pierwotna grupa posiada białka  złożone, a druga pojedyncze. długi przebieg obróbki przez nasz organizm białek złożonych  może przyczyniać się do zalegania nieprzetworzonych elementy w naszym organizmie oraz ich krążenia we krwi jak niepotrzebne śmieci, prowadząc jednocześnie do powstania alergii oraz pozostałych schorzenia zdrowotnych. „Nabiał oraz ryby zawierają białka złożone, które dużo trudniej rozłożyć oraz przyswoić w własnym organizmie.

Nasz organizm wykonuje rozpocznie mniej badań zawodowe

, gdy tworzy białka z kompletu pojedynczych białek znajdujących się w zieleninie, niż gdy ma do dyspozycji długie cząsteczki białek powiązanych zgodnie z nieznanym schematem innego człowieczego ustroju, na przykład krowy albo kury” (V.Boutenko, Zielony eliksir życia). Co za tym idzie, spożywając świeże białka w postaci zieleniny naświetlonej słońcem oraz całkowitej chlorofilu, nasz organizm bez trudu odbudowuje swoje partii zgodnie z unikalnym DNA każdego z nas. W przeciwnym razie musimy się nieźle namęczyć , „żeby wybudować odpowiednią cząsteczkę białka z cząsteczek obcego osobnika, które składają się z zupełnie odmiennych kompilacji białek”. Spożywanie różnorodnych rodzajów zieleniny może zapewnić naszym unikalnym organizmom wszystkie niezbędne białka, a jak powiedział profesor T. Colin Campbell :”białka roślinne, pozwalające na powolną, ale ciągłą syntezę nowych białek, są najzdrowszymi rodzajami białek”.  

Ponadto zielenina składa się z cenne minerały

, takie jak wapń, fosfor oraz magnez. Przyczyniają się one do promowania dobrych kości oraz zębów, alt2 dodatkowo tkanek i dziąseł. pomagają prawidłowe funkcjonowanie krwioobiegu, co przekłada się na prawidłowy przepływ krwi i zdrowie jamy ustnej. Dodatkowo gryzienie zieleniny w jej nieprzetworzonej formie oczyszcza zęby oraz usta, alkalizuje ph jamy ustnej, przeciwdziała rozmnażaniu się bakterii i przeciwdziała próchnicy zębów. spożywanie zieleniny może dodatkowo udzielić pomocy w odbudowie szkliwa.   Niestety nasze mięśnie szczękowe stały się nadto słabe, aby odpowiednio przeżuć mocne włókna roślinne, co było wywołane latami  spożywania wysoko przetworzonych części kuracji odchudzającej. Na do tego  „wiązania międzycząsteczkowe celulozy, głównego budulca roślin, należą do najsilniejszych za granicą”. Wytrzymałe komórki są na tyle solidne, że trzeba przeżuwać rośliny szczególnie dokładnie aby rozerwać komórki oraz pozyskać z nich podstawowe odżywcze produkty. Dlatego w takim przypadku, aby pozyskać to, co dla nas najcenniejsze, zaleca się zainwestować w mikres, który odpowiednio przetworzy dla nas roślinne produkty oraz dostarczy cenne produkty bez ich utraty.   Czy zaleca się? Zdecydowanie, zwłaszcza, że w zieleninie obecne są m. in. takie białka, jak : tyrozyna, tryptofan, glutamina i histydyna, które są budulcem dla produkowania w naszym mózgu neuroprzekaźników.  Dzięki tym  związkom komunikacja między naszymi komórkami mózgowymi staje się dużo sprawniejsza oraz więcej przejrzysta, a przez to polepsza się nasza pamięć, stan psychiczny, zdolność do uczenia się i sen. „Jeśli w organizmie brakuje pewnych białek, mogą pokazać się poważne symptomy zaburzenia równowagi psychicznej oraz fizjologicznej i silne pragnienie spożywania ubocznych składniku” (V.Boutenko, Zielony eliksir życia).   Dlatego zachęcamy wszystkich do łatwego transportowania organizmowi nieodzownych białek w postaci pojedynczych białek poprzez spożywanie zieleniny. Pamiętajcie, że zielenina składa się z więcej wartościowych substancji odżywczych niż alt3 każda inna grupa pokarmów. Smacznego!  

Pomidory Te czerwone owoce

(tak, mimo panującemu zwyczajowi zaliczania do warzyw, pomidor to owoc) cenne są z licznych względów, ale zazwyczaj zwraca się uwagę na likopen, czyli czerwony barwnik, którego pomidory zawierają wyjątkowo dużo. To jeden z najsilniejszych antyoksydantów z zespołu karotenoidów, którego zawartość wzrasta, gdy poddamy pomidory obróbce termicznej, mimo wszystko wchłanialność likopenu bywa lepsza w przypadku surowych. Już osiem świeżych oraz czerwonych pomidorków koktajlowych pokryje dzienne zapotrzebowanie na likopen. Poza tym pomidory funkcjonują szczególnie prawidłowo na skórę oraz zmniejszają niebezpieczeństwo zachorowania na raka pęcherza, płuc, prostaty, żołądka. Jeśli są osoby, które ; świeżych pomidorów, w co naprawdę trudno uwierzyć, pamiętajmy o zupie pomidorowej czy choćby sosach. Marchewka Banał? Nie, nazywana bywa warzywem młodości. posiada w zawartości m.in. potas, sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, flawonoidy, witaminy A, B1, B2, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, związki siarkowe, kumaryny. Wpływa szczególnie prawidłowo na trawienie, zalecana bywa już najmłodszym w przypadku zaburzeń trawiennych. Nie bez powodu produkty z marchwi dokładane są do suplementów kosmetycznych, a regularne picie soku z srogiej marchewki pomoże zdobyć zdrowszy kolor cery. Jagody Wszystkie owoce o ciemnej barwie zawierają szczególnie dużo przeciwutleniaczy, zawdzięczają to właśnie barwnikowi. czas na jagody już się skończył, ale prawidłowo korzystać z mrożonek, a za rok posiadać na uwadze o zrobieniu zapasów. Te małe fioletowe owoce niegdyś uchodziły za antidotum na mnóstwo dolegliwości.

Leczono nimi nawet gronkowca.

Napar z jagód pomaga w rozwolnieniach dzięki garbnikom uszczelniającym błony śluzowe jelita. produkty  zawierające  białkoOwoce leśne zalecane są wszystkim, którzy mają problemy ze wzrokiem, albo alt4 prewencyjnie. Jeśli nie mamy jagód to użyjmy aronii, ciemnej porzeczki albo borówek amerykańskich.   Fasola To doskonałe kopalnia lekkostrawnego białka, trzeba tu zaznaczyć, że rośliny strączkowe wywołują wzdęcia u ludzi, które je rzadko jedzą. prawidłowo więc na stałe wprowadzić je do naszego jadłospisu, a wspomożemy w ten sposób nasze serce oraz mózg. Szczególnie czarna fasola składa się z dużo antocyjanów (zaliczane też do flawonoidów), które wykazały doskonałe oddziaływanie na mózg, gdyż dosłownie niwelują wolne rodniki. jednocześnie pomagają w zapobieganiu licznych chorobom jak choćby Alzheimer, przypadłości serca czy też, co dość istotne, spowalniają starzenie.   Orzechy włoskie Bogatsze w kwasy omega 3 od łososia, który przy okazji dobrych suplementów zafunduje nam również menu metali ciężkich. Może prawidłowo postawić miseczkę tych orzechów na stole w miejsce pozostałych przekąsek. Już trzy orzechy zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na omega 3. Ze względu na dużą zawartość fosforu doskonale wpływają na pracę mózgu, więc polecane są uczącym się. Zawierają też witaminę E, B6 i żelazo, wapń, potas, magnez, cynk oraz kwas foliowy. Powinny zatem o nich posiadać na uwadze również kobiety spodziewające się potomka.   Płatki z płatków owsianych zazwyczaj zapominamy o nich, może ze względu na nieszczególnie ładny wyglądowsianki. Lubiane poprzez zawodników ze względu łatwo oraz stopniowo przyswajalnych dzięki błonnikowi węglowodanów, potrzebnych do treningów, i poprzez kobiety, które zazwyczaj używają ich do zabiegów kosmetycznych. Płatki z płatków owsianych nawilżają skórę „od środka”, funkcjonują też przeciwdepresyjnie. Zawierają mnóstwo minerałów oraz suplementów odżywczych oraz na pewno są zdrowszym śniadaniem niż słodkie płatki kukurydziane. Mają oddziaływanie prebiotyczne, czyli stanowią pożywkę dla korzystnych bakterii żyjących sobie w naszych jelitach.  

 

Zobacz też 

Trucs et astuces pour perdre du poids 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness