W jakich produktach jest najwięcej cholesterolu? Uważaj na jajka!

W jakich produktach jest najwięcej cholesterolu? Uważaj na jajka!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

Trudno sobie wyobrazić polską Wielkanoc bez jajek na stole. W najbliższą niedzielę zjemy ich na pewno więcej niż w każdy inny dzień roku. Czy te jajka nam nie zaszkodzą? Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej Czy od nadmiaru zjedzonych jajek na śniadanie wielkanocne nie grozi nam cholesterolowe tsunami? jest odpowiedzialny dr hab. Ewelina Hallmann, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej oraz Towaroznawstwa Wydziału Nauk o odżywianiu Człowieka oraz Konsumpcji SGGW: 100 g jaja posiada 340-370 mg cholesterolu. Średnie jajo kurze waży ok. 50 g, czyli posiada 170-185 g cholesterolu. Czy należy się go bać? Cholesterol. Jak poprawić wyniki eksperymentów? Absolutnie nie.

W obecnej piramidzie żywieniowej jaja znajdują się na niższym pułapie,cholesterol  w  jajkach

więc możemy ich jeść więcej niż dawniej, gdy jajo jest ofiarą niedobrego PR-u. okazują się mimo wszystko określone wyjątki. Z jajkami nie powinny przesadzać osoby cierpiące na hipercholesterolemię oraz te, które spożywają dużo składników odzwierzęcych (wędliny, mięso). Jedno jajo kurze posiada dopuszczalną dzienną porcję cholesterolu. Cholesterol z jaj okazuje się w inny sposób metabolizowany niż ten produkowany przez naszą wątrobę oraz nie powinno osadzał się w naszych arteriach. Okazjonalnie jednego dnia można zjeść ich dodatkowo więcej. 4 sposoby na obniżenie cholesterolu Świąteczne przysmaki zajadane nawet w dużych ilościach nie powinny nikomu - poza wymienionymi wyjątkami - zaszkodzić, a mogą pomóc. Cholesterol z jaj okazuje się naszemu organizmowi potrzebny do wytwarzania witaminy D, kwasów żółciowych oraz estrogenów. Wielkanoc bezapelacyjnie kojarzy się z jajkiem, jajko natomiast - z cholesterolem, a gdzie cholesterol tram jak wiadomo, widmo zapchanych tętnic, miażdżycy oraz zawału. w jakich produktach cholesterol" src="a" />

Chociaż jajofobiczne nastroje społeczne w ostatnich latach uległy złagodzeniu

Cellactive Działanie

oraz ogrom mówi się o tym, że jaja mogą stanowić wartościowy składnik zdrowego menu, to spożywanie kilku sztuk na raz w ramach jednego daniu, nieustannie postrzegane bywa jako występek przeciwko własnemu zdrowiu. W związku z tym nasuwa się pytanie: czy fakt, iż w czasie wielkanocnym zjadamy więcej jaj niż zwykle może łączyć się z negatywnymi skutkami ze zdrowiem? Jajo a miażdżyca poprzez długo czas momentu jaja znajdowały się na szczycie listy w szczególności miażdżyco rodnych pokarmów. Zawarty w nich cholesterol miał podobno zatykać naczynia krwionośne oraz prowadzić do niebezpiecznych komplikacji zdrowotnych. specjaliści oraz specjaliści od diety grzmieli: jedz nie więcej niż 2 jaja tygodniowo! Dziś nauka poszła do przodu, przeprowadzono mnóstwo analiz oraz zauważono, że konsumpcja jaj nie bywa w istotny sposób skorelowana z poziomem poszczególnych frakcji lipidowych oraz że nie ma dowodów świadczących na to, że osoby spożywające więcej jaj częściej chorują na miażdżycę.  Poza tym jaja okazują się cennym źródłem fosfolipidów, działających korzystnie na układ krążenia.   Jajo a otyłość oraz otyłość zazwyczaj wspomina się o tym, że jajka okazują się wysokokaloryczne i, że osoby odchudzające się powinny limitować ich konsumowanie albo rezygnować z zasobnych w tłuszcz żółtek. Literatura naukowa tymczasem wskazuje, że regularne spożywanie jaj może wspomagać pracę nad sylwetką. Wynika to z faktu, iż jaja okazują się dość sycące. zauważono w badaniach, że osoby jedzące jaja na śniadanie mają mniejszą ochotę na podjadanie w późniejszych porach dnia. Poza tym obecne w jajach białko działa termogennie. Poza tym alt2 trzeba sobie zapamiętać, że liczą się nie jedynie zawartość kilokalorii, więc to skąd one pochodzą oraz w jakim towarzystwie okazują się. Czy faktycznie ciężkostrawne? dania z jaj mimo powszechnym opiniom wcale nie muszą być ciężkostrawne. Jajka trzeba gotować w taki sposób by białko bywa ścięte, a żółtko – płynne oraz miało konsystencję aksamitną

. Oczywiście konsumowanie dużej ilości jaj, podobnie jak zjedzenie sporej porcjiartykuły  z  dużą  zawartością  cholesterolu

mnóstwo pozostałych pokarmów może stanowić obciążenie dla naszego przewodu pokarmowego, ale przekonanie zgodnie z którym, jaja posiadają w tym kontekście jakieś wybitne właściwości bywa nieuzasadnione. interesujące, że w akcie płciowym do zjadanej podczas wielkanocnego śniadania kiełbasy oraz wsuwanego na deser sernika mało kto ma takie obawy… Jak mnóstwo to nazbyt mnóstwo? Jak prosto zaobserwować  tak wielokrotnie podnoszone, rzekome złe konsekwencje związane ze spożywaniem jaj okazują się być mocno przejaskrawione, żeby nie rzec – nieuzasadnione. Jak więc da się się domyślić, dodatkowo zalecanie limitowania ich spożycia bywa po prostu pochopne. Trudno określić jaka dzienna dawka jaj bywa bezpieczna dla naszego kondycji oraz samopoczucia, podobnie jak trudno takich szacunków dokonywać w przypadku sera twarogowego czy śledzi. Z pewnością powściągliwość trzeba zachować, ponieważ etap przejedzenia sam w sobie już przyjemny nie bywa, a nadmierna podaż energii może osobiście w sobie przyczyniać się do rozmaitych problemu. Wnioski Jaja okazują się smaczne oraz zdrowe, więc nie ma co się umyślnie  obawiać, ze zjedzenie dwóch, trzech, czy nawet 4 sztuk w ramach wielkanocnego śniadania doprowadzi do żadnych negatywnych konsekwencji. Ja przynajmniej na pewno, na jednym jajku nie poprzestanę… Nie sposób wyobrazić alt3 sobie wielkanocnego stołu bez ugotowanych na twardo jaj. Mimo iż nie cieszą się świetną sławą względu zawartości cholesterolu, w świąteczne dni zapominamy zwykle o umiarze w ich spożyciu, a ewentualne wyrzuty sumienia zagłuszamy obietnicą poprawy nawyków żywieniowych razem z nadejściem dni roboczych. opłaca się jednak zastanowić się, czy poczucie winy, wywołane zjedzeniem większej niż zazwyczaj ilości jaj, ma jakiekolwiek uzasadnienie. Czy jajka faktycznie okazują się niezdrowe?     Cholesterol w jajkach Głównym argumentem przemawiającym zapobiegający częstemu konsumowaniu jaj okazuje się fakt, iż w ich składzie znajduje się cholesterol, czyli substancja sprzyjająca rozwojowi miażdżycy. Jak wiadomo, obecność blaszek miażdżycowych w krwioobiegu to ważny czynnik ryzyko w zawale serca oraz udarze mózgu. Nic więc dziwnego, że przez kilka ostatnich dekad jaja kurze były mało znanym produktem. specjaliści ds. żywienia wręcz odwodzili od spożywania jaj, uznając je za kopalnia niebezpiecznych kłopotów natury zdrowotnej. Nowe ustalenia badaczy stawiają jednak jajka w bez wyjątku innym świetle – badacze udowodnili przecież, że cholesterol brany z pożywieniem (tzw. cholesterol egzogenny) jedynie w niewielkim nasileniu przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL, czyli „niedobrego” cholesterolu.            

          opłaca się uświadomić sobie, że w ciągu jednego dnia statystyczny

Strefa trenera

Polak dostarcza do własnego ludzkiego ustroju z jedzeniem mniej więcej 200-400 mg cholesterolu. Dla porównania, jego ciało wytwarza w tym czasie aż 1500 mg owej substancji. Przy większej podaży cholesterolu z pożywienia, u zdrowego człowieka dochodzi do ograniczenia wytwarzania cholesterolu przez organizm. Jeżeli jednak systemy samoregulacyjne okazują się uszkodzone, należy liczyć się z ryzykiem nadprodukcji cholesterolu oraz jego alt4 odkładaniem się w krwioobiegu. Substancje odżywcze w jajku Koncentrując się na obecności cholesterolu w jajkach, nierzadko zapominamy, że mamy do czynienia z niezwykle wartościowym pod względem odżywczym produktem.

Jaja zawierają pełnowartościowe białko, węglowodany, tłuszcze (w tym zdrowe tłuszcze nienasycone) oraz witaminy (A, B2, B12, D, E, K) oraz artykuły mineralne (potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo). Substancje znajdujące się w jajach mają realny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego ustroju, np. artykuły mineralne warunkują pracę narządów wewnętrznych, stawów oraz kości, lecytyna ochrania przed miażdżycą, a luteina korzystnie oddziałuje na narząd wzroku. Ile jajek można jeść codziennie? Bogactwo produktów odżywczych, zawartych w zwykłym jajku sprawia, że trudno znaleźć więcej wartościowy pokarm. Nie oznacza to jednak, że możemy bez umiaru się nimi objadać. Mimo iż eksperci pokazali nam zielone światło w kwestii włączenia jaj do jadłospisu, opieranie zabiegu odchudzającej na jednym produkcie to błąd. Pamiętajmy, że witaminy, artykuły mineralne, białko oraz zdrowe tłuszcze pojawiają się dodatkowo w pozostałych pokarmach, a urozmaicona jadłospis okazuje się więcej korzystna dla kondycji fizycznej niż monotonne menu. licznych ekspertów z zakresu żywienia sugeruje spożywanie jaj co 2-3 dni. Inni okazują się pewni, że nawet codzienne menu jaj nie zaszkodzi, pod warunkiem, że nie będziemy przekraczać 10 jaj tygodniowo. Podobne ilości padają dodatkowo w przypadku najmłodszych – akceptuje, że w ich jadłospisie może znaleźć się jedno jajo dziennie. Co istotne, wytyczne te odnoszą się do ludzi dobrych – osoby dotkniętych schorzeniami, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego, powinny skonsultować swoją jadłospis (w tym podaż jaj) z lekarzem, by uniknąć kłopotów wynikających z nadmiernego stężenia cholesterolu w organizmie.

 

Zobacz też 

Silikonowe bransoletki

Szybkie odchudzanie


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness