Wartościowe warzywa - dzięki nim zachowasz młodość na dłużej!

Wartościowe warzywa - dzięki nim zachowasz młodość na dłużej!

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Spożywanie związków będących w warzywach ma oddziaływanie ; antynowotworowe, ale także przyczyniające się do odnowy komórek i zachowania młodości na dłużej.

Czosnek

Czosnek to warzywo, które ma silne właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, o których decydują specyficzne związki siarki (ajoen, alliina, skorydynina A i B, trój glikozydy i inne). Garlicyna zawarta w czosnku decyduje o skutecznym działaniu w infekcjach układu moczowego, przy biegunkach bakteryjnego i 3 warzywa na zachowanie młodości amebowego pochodzenia i szczególnie cenna w gruźlicy płuc. Choć zawartość związków mineralnych w czosnku okazuje się nieznaczna, to takie pierwiastki jak selen i german powstają w znaczniejszych proporcjach niż w innych gatunkach warzyw; maja one oddziaływanie antykancinogenne. Czosnek ma także oddziaływanie antymiażdżycowe i ogólnie umacniające.

Marchew

Do specyficznych substancji o działaniu leczniczym występujących w korzeniu marchwi należą karotenoidy, beta karoten, substancje siarkowe, znaczne substancje zdrowe warzywa bifidum, które wpływają na wzrost i rozwijanie się bakterii, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu właściwego odczynu jelit, zapobiegają powstawaniu zakażenia przewodu pokarmowego.

Seler korzeniowy

składa się z znaczne ilości substancji mineralnych jak na przykład potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo i witamin: C, beta-karotenu także olejków eterycznych.

Seler korzeniowy

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego reguluje procesy w przewodzie trawiennym, działa leczniczo (przeciwdziała powstawaniu miażdżycy, artretyzmowi, warzywa wpływające na młodość przedłuża młodość), odtruwająco i regulująco na przemianę materii. okazuje się zasobny w takie produkty mineralne jak potas, fosfor i wapń; posiada także substancje lecznicze takie jak: olejki eteryczne między innymi Limonem i Selimem, flawonoidy i puryny.

Burak ćwikłowy

Buraki okazują się zasobne zwłaszcza w węglowodany, ze substancji mineralnych na uwagę zasługują potas i żelazo. Burak ćwikłowy ma dużą zawartość antocyjanów i flawonoidów mających warzywa na młodość właściwości antynowotworowe i regulujące trawienie.

Cebula

Cebula to warzywo dość skuteczne w chorobach reumatycznych, chorobach układu moczowego, artretyzmie, zapaleniu stawów ponadto działa wykrztuśnie, antynowotworowo, antyseptycznie, przeciwwirusowo także dzięki dużej zawartości substancji zbliżonej do insuliny – obniża poziom cukru we krwi. Ma właściwości antybakteryjne , diuretyczne, przeciwastmatyczne, hamuje także rozwijanie się paciorkowców, gronkowców i bakterii jak na przykład salmonella i shigella.

 

Zobacz też

Opaski na rękę


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness