Warzywa z sosem tahini - jak zrobić, żeby zaskoczyć znajomych?

Warzywa z sosem tahini - jak zrobić, żeby zaskoczyć znajomych?

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

św., święta i po świętach. Kroiłam najdrobniej jak potrafię jarzyny na sałatkę jarzynową, tarłam buraki na ćwikłę i piekłam przez całą noc pasztety dla przyjaciół i rodziny. jest pysznie i wspaniale, ale tymczasowo chociaż przez minutę mam ochotę na wiosenne, szybkie i nieskomplikowane gotowanie.

Zawsze kiedy nie mam okresu i ochoty na długie 60 minut w kuchni, sięgam po zalegające w szafkach jarzyny i piekę je, w międzyczasie przygotowując Blanszowane warzywa z sosem z tahini – przepis ukochany sos i dodatki. Może to być prosty dressing z oliwą, pesto z ulubionych ziół albo długo redukowany syrop z ostrymi przyprawami. Ale najszybszy i zwłaszcza kremowy okazuje się sos z pasty tahini – ta gęsta, sezamowa pasta wykorzystywana zazwyczaj do hummusu rozprowadzona z kilkoma łyżkami płynu staje się kremowa, aksamitna i wręcz śmietankowa. Do tego tylko odrobina soku z cytryny, trochę czosnku i doskonały sos do pieczonych batatów gotowy – przepis na warzywa z tahini a jeśli nie macie akurat pod ręką batatów, swobodnie użyjcie marchwi.

 

Pieczone bataty z sosem tahini

  • moment przygotowania: 25 minut + 30 minut pieczenia

produkty na 2 porcje:

2 – 3 obfite bataty
½ granatu
mała garść liści świeżej liści mięty i świeżej kolendry
olej

produkty na sos:
2 łyżki tahiny
2 łyżki soku z cytryny
3  jak zrobić warzywa z tahini – 4 łyżki płynu
pół małego ząbka czosnku
sól i nowiutko mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bataty wyszorować, pokroić na ósemki i delikatnie natrzeć olejem. Ułożyć na blasze wyściółanej papierem do pieczenia, obsypać delikatnie solą i zapiekać przez 20 – 30 minut – w zależności od tego, na jak obfite są kawałki warzyw.
  2. W międzyczasie zioła przepłukać i osuszyć, wydłubać pestki z granatu i przygotować  warzywa z tahini sos: do filiżanki wlać tahinę, dość drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Powoli mieszać do okresu, aż sos będzie robić się kremowy i rzadki, wtedy dorzucać po jednej łyżce płynu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i szczyptą czarnego pieprzu.
  3. Upieczone bataty polać sosem, obsypać ziołami i granatem, dawać z resztą sosu w miseczce. Dobre zarówno na gorąco, oraz na zimno jako drugie śniadanie na wynos.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness