Wegańska jajecznica - szybki przepis!

Wegańska jajecznica - szybki przepis!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

Tofucznicę, będącą wegańską opcja dla jajecznicy zapewne wielu z Was już doskonale zna.

Moja ulubiona to TOFUCZNICA Z POMIDORAMI, na którą przepis znajdziecie na blogu. mimo wszystko nie tak dawno odkryłam porządną konkurencję dla rozdrobnionego oraz smażonego tofu. okazuje się to kombinacja płatków owsianych z mąką z ciecierzycy, z której przecież wychodzi przepyszne BIRMAŃSKIE TOFU.  To kombinacja nazwałam zatem moją wegańską jajecznicą, ponieważ w prawdzie odczucie smakowe bywa zależna od dodatków, mimo wszystko w konsystencji wyraźnie przypomina tradycyjną potrawę na bazie jajek. Dzisiaj moja ulubiona wersja, czyli wegańska jajecznica z wędzonym tofu oraz cebulką. Mniam!     substancje (4-6 porcji): 1 szkl. Francuska płatków owsianych 2 szkl. h2o mineralnej 1 szkl. mąki z ciecierzycy + 1/2 szkl. h2o mineralnej 4 łyżeczki czarnej soli 2 łyżki płatków drożdżowych 1 niewielka łyżka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 kostka tofu wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka oliwy do smażenia garść rześkiego szczypiorku albo koperku dodatkowo: szczypta świeżej rukoli, pieczywo  

Mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy w 1/2 szkl.1

Forskolin Sklep

h2o mineralnej, odstawiamy. W garnku gotujemy płatki owsiane na wodzie, w momencie gdy zaczną się gotować dodajemy wcześniej przygotowany Cóż to za dziwne słowotwórstwo…? Ciężko wymówić prawda? Nie wymyśliłam mimo wszystko nic lepszego, więc alt2 łamcie sobie języki, a jak pewien człowiek zaproponuje mi więcej adekwatną nazwę to ochoczo skorzystam. Kiedy po raz pierwszy ujrzałam danie „scrambled chickpeas” w powieści własnej ulubionej Isy Ch. Moskowitz – „Isa does it”, wiedziałam, że muszę je przyrządzić. Oczywiście trochę zmodyfikowałam przepis zmieniając nieco sekwencja niektórych działania, dodając niezastąpioną w takie jak recepturach czarną sól.  Stanęłam też przed poważnym dylematem… Jakby ją tu nazwać po polsku, aby nawiązać do dania wzorcowego. Niestety jajecznica nazywana bywa w naszym języku jednym słowem, więc nie wybrniemy tu tak sprytnie jak Anglosasi. Musimy pobawić się w słowotwórstwo albo wykonać kilkuwyrazową nazwę, a to alt3 ostatnie wydaje mi się złym pomysłem… definitywnie wyszła mi „ciecierzycnica”, czyli twór, na którym niejeden obcokrajowiec, a może oraz osoba prawidłowo władająca polskim połamałaby sobie jęzor. Choć nie o nazwę tu chodzi, a o danie. Potrawę, którą można z powodzeniem zaproponować na późne siadanie albo brunch z uwielbianą z osób. bywa naprawdę pyszne oraz ze rześkim pieczywem na zakwasie oraz bukietem warzyw to świetne sobotnie śniadanie.   substancje: 3 łyżki oleju 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki ciemnej soli Kala Namak 2 puszki ciecierzycy albo 3 filiżanki ugotowanej 1/2 łyżeczki kurkumy nowiutko mielony pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, alt4 zmiażdżone 3 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki soku z cytryny Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju

Trener Biegania Warszawa

. Uduś cebulę ze szczyptą soli. Po mniej więcej 5 minutach dodaj czosnek oraz podsmażaj razem dodatkowo mniej więcej 2 minuty. Wsyp odsączoną ciecierzycę. Podsmażaj obracając przy pomocy łopatki poprzez 4-5 minut. nastepnie użyj tłuczka do ziemniaków, aby rozgnieść ciecierzycę, pozostawiając większe kawałki ( patrz na zdjęcie). Dodaj łyżkę oleju oraz smaż ciecierzycę, mieszając raz po raz poprzez mniej więcej 7 minut. Dodaj 2-3 łyżki h2o mineralnej, przytaczane przyprawy – sól, pieprz, kurkumę. Wymieszaj oraz podgrzewaj dodatkowo 2-3 minuty. Na koniec wymieszaj z koperkiem.

Zobacz też 

Silikonowe bransoletki

Krople na odchudzanie


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness