Wegańska zapiekanka - najlepszy fit przepis!

Wegańska zapiekanka - najlepszy fit przepis!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

Powróciłam!  Wakacje trwały wyłącznie parę dni, ale po tych paru dniach pokarmów bułek, pasztetów sojowych i zupek w proszku przyjechałam bardzo głodna. Stęskniłam się za swoją kuchnią i za gotowaniem. Dzisiejsze gotowanie trwało długo i jest totalnie pyszne. Oczywiście powróciłam do kuchni z pustą lodówką i resztkami w spiżarni.  można powiedzieć, że zapiekanka zrobiona jest z wszystkiego co było i jest pod ręką. Wyjazdy okazują się fajnie. prawidłowo jest  odpocząć, szkoda że tak krótko to trwało. Byłam w Dusznikach drugie lato z rzędu i jest super. Jeśli chodzi o gastronomiczne nowinki i podpowiedzi to    Kalafior gotujemy 10 minut, dobrze na parze. Wrzucamy go do rozdrabniacza razem z pozostałymi składnikami sosu i blendujemy na gładką masę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły i fasolkę gotujemy na parze 5–10 Serowa zapiekanka - danie wegańskie - przepis minut. Makaron, brokuły, fasolkę i sos mieszamy w dużej misce i przekładamy do żaroodpornego żyły i tętnice.

Na wierzchu układamy przekrojone pomidorki.wegańskie  dania

Gumowe bransoletki z napisami

Kromkę chleba i drożdże miksujemy niedokładnie albo rozgniatamy w dłoniach i posypujemy makaron z warzywami. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Zwana też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. lekka, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana dodatkowo dla niewielkich pociech. zawiera potas, żelazo, magnez i witaminę A, C, K, PP i B1 i beta karoten. najchętniej spotykana jest w kolorze zielonkawym, ale bywa też żółta albo zielono-żółta. Skórka jest jadalna i smaczna (szczególnie z młodszych okazów). Z cukinii trzeba zrobić Młode ziemniaki z koperkiem, kotlety z fasoli mung i surówka z kapusty, czyli tradycyjny podstawowy posiłek dla mięsożernych gości, którzy w szczególności lubią tradycyjne smaki.

Cała alt2 moja rodzina jest mięsożerna  jak  zrobić  wegańską  zapiekankę

, dla niektórych jarzyny czy kasze mogłyby nie istnieć, mięso jest podstawą ich diety. Do tego niektórzy nie cierpią żadnych nowości, mleko sojowe czy tofu jest dla nich z zasady niejadalne, nie mówiąc już o bardziej aromatycznych przyprawach. i jak tu takich ugościć przed głównym posiłkiem dnia? Tym bardziej, że akurat tego dnia byłam szczególnie zabiegana i czasu miałam niewiele. Zrobiłam więc ziemniaki z koperkiem i wegańskie kotlety podobne do mielonych z fasoli mung. Do tego poszatkowana świeża kapusta z odrobiną soli – tu zdawałam sobie sprawę, że nie wszyscy zjedzą, ale ci praktycznie jakiejkolwiek surówki bez 36%śmietany nie zjedzą (a i tu często zjadają śmietanę, a jarzyny zostawiają). Kotlety alt3 przyprawiłam podlaską przyprawą do kotletów mielonych – wolałam nie kombinować, ze względu na to że mam tendencję do zbytniego przyprawiania, dla owej rodziny mogłoby być nazbyt aromatyczne. Kotlety z fasoli mung są idealne i do tradycyjnego i mocnego przyprawiania – same w sobie mają na tyle neutralny smak, że idealnie nadają się do doprawiania rozmaitymi przyprawami (ja ubóstwiam także wersję z przyprawami indyjskimi albo włoskimi).

250g fasoli mung 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 spora cebula 1

Jazda konna dla początkujących 

sucha bułka (miałam razową żytnią) bułka tarta otręby pszenne do ew. zagęszczdrowa  zapiekankazenia kotletów olej do obsmażania przyprawy do kotletów – użyłam podlaskiej przyprawy do kotletów mielonych i 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do tego ugotowane ziemniaki alt4 posiekany koperek poszatkowane 1/3 kapusty, wymieszanej z odrobiną soli i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem   Wykonanie: Fasolę mung gotujemy w niewielkiej ilości płynu – musi być lekko rozgotowana. dodatkowo gorącą ugniatamy tłuczkiem do kartofli razem z wodą, w której się gotowała (jeśli płynu było nazbyt dużo odlewamy, nie musi przykrywać fasolki).  Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy.

Delikatnie podsmażamy wszystko na patelni.

bułkę suszoną namaczamy w wodzie. Po ostudzeniu fasolkę mieszamy z podsmażonymi warzywami, odciśniętą bułką, przyprawami, sosem sojowym. Masa musi być łatwa do lepienia, ale niezbyt gęsta. Jeśli jest nazbyt rzadka, dosypujemy otrębów albo bułki tartej. Lepimy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu roślinnym. Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty.

 

Zobacz też 

Środek na odchudzanie

Kankusta Duo Forte Cena


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness