Właściwości mandarynek. Czy mogą chronić przed rakiem?

Właściwości mandarynek. Czy mogą chronić przed rakiem?

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

klementynki to jedne z popularniejszych owoców cytrusowych. dużej grupie z nas kojarzą się z zimą i świętami Bożego Narodzenia. I słusznie. Owoce te powinny być spożywane zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Mają one ponieważ szereg właściwości poprawiających odporność naszego organizmu. są przepyszne i słodkie, a mimo wszystko niskokaloryczne – co sprawia, że mogą je spożywać osoby starające się zrzucić zbędne kilogramy. To mimo wszystko nie koniec prozdrowotnych właściwości mandarynek.

 

Dlaczego powinnyśmy jeść mandarynki

klementynki to jedne z najsmaczniejszych owoców. jedynie ze względu na walory smakowe powinny Czy mandarynki chronią przed rakiem? się one znaleźć w naszym jadłospisie. Jak wszystkie cytrusy, są one cennym źródłem wit. C. Mało kto mimo wszystko zdaje sobie sprawę, że mandarynki są prawdziwą skarbnicą wit. A. spośród cytrusów więcej wit. A posiadają jedynie grejpfruty. Popularne pomarańcze zawierają jej o niemal dwie trzecie mniej niż mandarynki. Witamina A jest niezbędna dla naszego organizmu. Potrzebują jej nasze kości, znana jest także z dobroczynnego wpływu na naszą skórę.

 

zagwarantowanie sobie odpowiedniej porcji wit. A ma wpływ za zdrowie naszych oczu. klementynki zawierają także wiele cennych dla naszego czy mandarynki są zdrowe zdrowia przeciwutleniaczy. Owoce te wspomagają odporność naszego organizmu, dbają o kondycję naszej cery, a dodatkowo chronią przed niektórymi nowotworami. Zazwyczaj spożywamy słodkie owoce mandarynek, zapominamy mimo wszystko o ich skórce, która posiada niezwykle cenne dla naszego zdrowia substancje. mnóstwo z nas wykorzystuje w własnej kuchni skórkę pomarańczową, okres więc pomyśleć o zastosowaniu skórki mandarynki.

 

 

 

Skórka mandarynki składa się z znany ze swoich prozdrowotnych właściwości flawonoid – tak zwaną nobiletynę. dobroczynne działanie tej substancji polega na hamowaniu odkładania się tłuszczów w wątrobie. W efekcie nobiletyna służy zapobiegać cukrzycy  mandarynki czy warto jeść rodzaju 2. i chorobom układu krążenia. Osoby, które zmagają się z cukrzycą, mogą obawiać się mandarynek ze względu na ich słodki smak. jest to bezpodstawne. Owoce te są niskokaloryczne, a dodatkowo posiadają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że ich spożywanie jest rekomendowane zarówno osobom z cukrzycą, jak również tym z nas, które borykają się z defektem nadprogramowych nadprogramowych kilogramów. Jedynym przeciwwskazaniem dla spożywania mandarynek są popularne w naszym kraju alergie na cytrusy. Jeżeli mimo wszystko nie stwierdzimy u siebie takich objawów, możemy jeść te owoce ile  wpływ mandarynek na zdrowie chcesz.

 

klementynki w bitwie z nowotworami

klementynki okazały się skuteczne w bitwie z nowotworami. A to nie tylko za sprawą dużej ilości wit. C i przeciwutleniaczy. Sławna już skórka mandarynki posiada więcej ciekawych prozdrowotnych substancji. Poza nobiletyną na uwagę zasługuje też salvestrol Q40 – związek odpowiadający za niszczenie komórek nowotworowych, chroniący nas między innymi przed nowotworem wątroby. klementynki to owoce, które niewątpliwie powinny znaleźć miejsce w naszej diecie. Pamiętajmy mimo wszystko, że trzeba jest wybierać owoce świeże. Przed spożyciem natomiast należy mandarynki porządnie przepłukać.

 

Zobacz też 

Fizjoterapia Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness