Wpływ kwasów omega-3 na zdrowie - nie uwierzysz jak ważne to kwasy!

Wpływ kwasów omega-3 na zdrowie - nie uwierzysz jak ważne to kwasy!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

kwasy omega-3kwasyzdrowiewpływomega-3

Kwasy Omega 3

Mają fundamentalne wartość dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, a to usprawnia wszystkie procesy życiowe. Biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Syntetyzują substancje biologicznie czynne niezbędne do regulacji pracy zawodowej układu sercowo-naczyniowego, ośrodkowego oraz obwodowego układu nerwowego, przewodu pokarmowego, układu oddechowego oraz nerek oraz narządów rozrodczych. Niedobory skutkują zdeformowaniem mnóstwo działań organów wewnętrznych, zwiększoną podatnością na infekcje, oraz dolegliwościami skórnymi.

Kwasy Omega 3 należą do rodziny niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Nasz organizm nie może ich samodzielnie wytworzyć, więc muszą być dostarczane razem z pożywieniem. powstają trzy typy kwasów tłuszczowych Omega 3 biorących udział w ludzkiej fizjologii:

  • kwas α-linolenowy ala – występuje w olejach roślinnych – np. w oleju lnianym oraz oleju konopnym;
  • kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA – występują w olejach z ryb morskich – np. w oleju z kałamarnicy czy z kryla.

W organizmie z kwasu ala syntetyzowane są kwasy EPA oraz DHA w obecności witaminy B3, B6, C oraz cynku oraz magnezu. Pamiętajmy też, że Omega 3 są kwasami bardzo nietrwałymi, wrażliwymi na światło oraz temperaturę. Dlatego też oleje z wysoką ich zawartością należy przechowywać w schładzarce, w szczelnym opakowaniu oraz spożywać wyłącznie na chłód.

najistotniejsze są proporcje:

ważnym w perspektywie kondycji oraz dobrego samopoczucia jest zrównoważony stosunek płciowy kwasów Omega 6 (powszechnych w naszej kuracji) do Omega 3. eksperymenty wykazują, że najmocniejszy stosunek płciowy kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3 jest od mniej więcej 2:1 do 6:1. Niestety, dietę przeciętnego Polaka nie pełni takich preferencji. średnio przekraczamy normy dziesięciokrotnie! 
Ale Jaki wpływ na nasze zdrowie mają kwasy omega-3? dlaczego proporcje są takie istotne? 
Kwasy Omega 6 choć również należą do NNKT oraz pełnią bardzo istotne funkcje w naszym organizmie to, gdy są w nadmiarze, ułatwiają produkcję hormonów pro-zapalnych. Natomiast kwasy Omega 3 wypierając zbyt duża ilość kwasów Omega 6 z komórek ciała oraz ograniczając ich reaktywność z enzymami oddziałują hamująco na stan zapalny.

Wpływ kwasów Omega 3 na wszystkie układy:

Układ krwionośny:

Kwasy Omega 3 pełną niezastąpioną rolę poprawnym funkcjonowaniu układu krążenia. Zmniejszają niebezpieczeństwo występowania schorzeń układu sercowo-naczyniowego. wspomagają profilaktykę schorzeń wieńcowych. Regularnie przyjmowane zmniejszają niebezpieczeństwo wtórnych oraz pierwotnych zawałów serca nawet o o 42%! Ponadto:

  • zapobiegają arytmii serca;
  • mogą zapobiec migotaniu przedsionków w przypadku zawału;
  • zapobiegają arteriosklerozie;
  • mają zdolność rozrzedzania krwi redukując jej lepkość oraz zmniejszając jej nadmierną krzepliwość;
  • uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do uszkodzonych ścian naczyń krwionośnych, przez co zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz zatorów, zmniejszając niebezpieczeństwo udaru niedokrwiennego u ludzi starszych;
  • zapobiegają stwardnieniu ścian tętnic poprzez zapobieganie procesom zapalnym;
  • są niezbędne do prawidłowego transportu tłuszczów, obniżają ilość LDL oraz unoszą ilość HDL, stopują rozwijanie się miażdżycy oraz przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu;
  • stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, obniżają częstość akcji serca oraz poprawiają odporność na zmienność rytmu serca;
  • pomagają zapobiegać małopłytkowości (tzw. trombocytopenii) czyli zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych chroniąc przed: skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień oraz wybroczyn oraz zdeformowaniem zatrzymania krwawienia;
  • poprawiają funkcję makro oraz mikro krążenia u pacjentów z cukrzycą takie jak 2;
  • symulują krążenie krwi u ludzi chorych na żylaki zwiększając rozpad fibryny (substancji biorącej udział w krzepnięciu krwi);
  • są efektywną bronią przeciwko tak poważnej chorobie jaką jest białaczka szpikowa. (obecne leki nie doprowadzają do całkowitego wyleczenia z tej alt2 choroby, a jedynie przedłużają pacjentowi życie. Przełomowe eksperymenty na zwierzakach dają mimo wszystko sporą nadzieję na to, iż wielokierunkowe działanie kwasów Omega 3 w walce z białaczką zostanie definitywnie udowodnione naukowo.);
  • ostatnie eksperymenty wykazały, że kwasy Omega 3 zmniejszają śmiertelność u ludzi z sepsą lub wstrząsem.

Układ nerwowy:

Mózg zbudowany jest aż w 60% z kwasów tłuszczowych z czego 25% to kwasy Omega 3. Dlatego też są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego. Poprawiają ukrwienie mózgu oraz usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą oraz białą. W dużym stopniu odpowiedzialne są za sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania oraz poprawiają koncentrację, uwagę oraz kreatywność! Ochraniają centralny system nerwowy oraz łagodzą dużo schorzeń neurologicznych. Dodatkowo:

  • poprawiają ukrwienie mózgu oraz usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych;
  • wpływają na zmniejszenie uszkodzeń nerwów będących czynnikiem sprawczym drętwień oraz drżenia;
  • zabezpieczają przed uszkodzeniami nerwów przy cukrzycy oraz stwardnieniu rozsianym;
  • służą w kuracji zwyrodnieniowej choroby parkinsona;
  • polepszają samopoczucie poprzez zwiększenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na nasze samopoczucie;
  • pozwalają utrzymywać świetną formę mentalną ludzi starszych, oraz zmniejszają niebezpieczeństwo choroby Alzheimera oraz demencji;
  • wspomagają kurację dolegliwości psychicznych: schizofrenii, dysleksji, dystrakcji, autyzmu, depresji oraz manii w zaburzeniu dwubiegunowym;
  • zwiększają działanie leków przeciwdepresyjnych oraz zmniejszają różnice nastroju u chorego;
  • poprawiają stan kondycji u ludzi z padaczką;
  • pozytywnie wpływają na kształtowanie się oraz rozwijanie się mózgu oraz całego układu nerwowego płodu, co pozytywnie wpływa na intelekt oraz kreatywność;
  • symulują prawidłowy rozwijanie się ruchowy niemowlęcia.

układ pokarmowy:

Kwasy Omega 3 są niezmiernie istotne dla prawidłowej przemiany materii. Pełnią szczególną rolę w oddziaływaniu na procesy metaboliczne, oraz na systemy regulujące przemiany biochemiczne w tkankach oraz warstwach. alt3 Mają działanie rozkurczowe oraz żółciopędne oraz dzięki właściwościom przeciwzapalnym łagodzą stany zapalne jelit.

  • chronią przed chorobą wrzodową żołądka oraz dwunastnicy;
  • są pomocne w kuracji stanów zapalnych przewodu pokarmowego: zapalenia jelit, choroby wrzodowej żołądka czy dwunastnicy;
  • wzmacniają, nawilżają, uszczelniają oraz regenerują błony śluzowe przewodu pokarmowego;
  • są pomocne w walce z zaparciami;
  • uniemożliwiają powstanie kamieni żółciowych oraz rozpuszczają już istniejące;
  • przyspieszają przemiana materii oraz usprawniają procesy spalania tkanki tłuszczowej jednocześnie zapobiegając jej odkładaniu;
  • zapobiegają cukrzycy (nawet o 33% mniej zachorowań u ludzi na kuracji zasobnej w Omega 3);
  • mają działanie odwracające insulino-odporność, co jest kluczowe w walce z cukrzycą;
  • zmniejszają częstość wystąpienia nowotworu trzustki oraz jelita grubego;
  • używane w kuracji długotrwałego zapalenia wątroby takie jak C.

Układ szkieletowy:

Kwasów Omega 3 potrzebujemy też, aby mieć zdrowe kości. Ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej zwiększając wytrzymałość kości. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym.

  • łagodzą objawy ; stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz pozostałych dolegliwości stawowo–kostnych;
  • sprzyjają eliminacji przewlekłych stanów zapalnych;
  • zwiększają skuteczność leków przeciwzapalnych;
  • zmniejszają resorpcję kości (utratę masy kostnej) wspomagając profilaktykę oraz kurację osteoporozy. eksperymenty wykazały, że zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych Omega 6 w aktu do Omega 3 są czynnikiem sprawczym zwiększonej symulacji resorpcji kości.

Układ odpornościowy:

Kwasy Omega 3 zapewniają prawidłową pracę systemu immunologicznego, poprzez regulację poziomu cytokin, których podwyższony ilość sprzyja rozwojowi mnóstwo schorzeń. Zwiększają naturalną odporność organizmu oraz zapobiegają:

  • chronicznym zapaleniom;
  • autoagresji systemu immunologicznego;
  • alergiom;
  • powstawaniu nowotworów.

Układ oddechowy:

Redukują problemu schorzeń dróg oddechowych: astmy oraz alergii wziewnej oraz:

  • zmniejszają niebezpieczeństwo zachorowania na stan zapalny płuc oraz nowotwór;
  • u pacjentów z mukowiscydozą zmniejszają zapalenia oraz oddziałują ochronnie przed nadprodukcją śluzu;
  • likwidują stany zapalne górnych dróg oddechowych;
  • mają korzystny wpływ na alt4 czynność płuc u zawodników (zmniejszają zużycie tlenu podczas ćwiczeń).

Układ moczowo-płciowy:

Kwasy Omega 3 znakomicie oddziałują jako profilaktyka raka prostaty – u panów, oraz biustu oraz macicy – u niewiast. Mają również hamujący wpływ na wzrost już powstałego nowotworu oraz produkowania się przerzutów. będą pomocne w zapobieganiu odrzuceniu przeszczepu nerek (eksperymenty trwają). Mają duże wartość dla niewiast ponieważ:

  • wykazują pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy (Blokują prostaglandyny, uwalniane podczas menstruacji, zwiększające jej obfitość);
  • zmniejszają ból związany ze skurczami menstruacyjnymi;
  • zapobiegają bezpłodności wywołanej zespołem policystycznych jajników;
  • zwiększają prawdopodobieństwo sukcesu prawidłowego wszczepienia się zapłodnionych in vitro jajeczek;
  • zmniejszają niebezpieczeństwo wystąpienia niedorozwoju umysłowego oraz schorzeń psychicznych u dziecka w łonie matki;
  • zapobiegają przedwczesnemu porodowi (niebezpieczeństwo spada nawet o o 50%);
  • zmniejszają niebezpieczeństwo wystąpienia depresji po porodzie;
  • łagodzą rezultaty uboczne aplikowania hormonalnej terapii zastępczej;
  • łagodzą objawy menopauzy (Mają wpływ na zdrowie serca, biustu, kości. Równoważą skoki nastrojów. Redukują przesuszenie pochwy. Poprawiają kondycję skóry oraz włosów. Zmniejszają bóle stawów oraz przesuszenie oczu oraz uderzenia gorąca.).

Wzrok:

Kwasy Omega 3 są niezmiernie potrzebne do prawidłowego rozwoju oka, dlatego ich niedobór może powodować poważne wady wzroku. Chronią komórki nerwowe w oku, nie dopuszczając do zwyrodnienia plamki żółtej (centralnej przyczyny utraty wzroku przez osoby starsze). Ponadto są nieodzowne w kuracji grupy suchego oka.

Skóra, włosy oraz paznokcie:

Kwasy Omega 3 poprawiają ;, ujędrniają ją, czy wygładzają zmarszczki. będą stosowane również zewnętrznie.

  • pomagają w walce z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą oraz trądzikiem;
  • leczą odleżyny, owrzodzenia oraz czyraki;
  • przyspieszają regenerację skóry oraz skóry właściwej;
  • pomocne przy kuracji zapobiegającej wypadaniu włosów;
  • symulują zdrowy wzrost włosów;
  • przyspieszają tempo gojenia się poparzeń;
  • wzmacniają paznokcie oraz chronią je przed rozdwajaniem oraz łamaniem.

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness