Żywność pod lupą - zanieczyszczenia, na które trzeba uważać!

Żywność pod lupą - zanieczyszczenia, na które trzeba uważać!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

zanieczyszczeniażywnośćzwiązki toksyczneniebezpieczeństwo

Obecność toksycznych związków w żywności jest spowodowana wyłącznie zanieczyszczeniem środowiska. wiele powstaje niejako w wyniku przetwarzania elementów spożywczych. Należy do nich furan. jest to szczególnie toksyczny korelację, który powstaje podczas podsmażania oraz pasteryzacji albo pakowania próżniowego żywności.

Źródła furanu

Furan jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle chemicznym, np. do wytwarzania lakierów czy niektórych leków (np. wit. C). Powstaje także Uważaj na zanieczyszczenia w żywności! podczas wytwarzania oraz obróbki kulinarnej elementów spożywczych, m.in. podczas:

  • oddziaływania na żywność wysokiej temp. (100–180°C) – w trakcie podsmażania, pieczenia, grillowania,
  • procesów pasteryzacji owoców oraz warzyw, zwłaszcza przeznaczonych dla niewielkich pociech,
  • hermetycznego pakowania żywności.

trwające w żywności aminokwasy (zwłaszcza alanina, cysteina) ulegają licznym przemianom biochemicznym, których końcowym produktem jest furan. Ponadto korelację powstaje podczas pieczenia, podsmażania elementów bogatych w węglowodany (pieczywo, chipsy). alt2 Co interesujące, toksyczny furan powstaje także w wyniku rozkładu wit. C pod oddziaływaniem oddziaływania wysokiej temp.. Spore ilości tego związku wytwarzają się także podczas obróbki termicznej elementów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy oraz linolenowy), czyli ryb, orzechów, oliwy extra virgine oraz oleju lnianego.

Toksyczność furanu

Głównym źródłem styczności człowieka z furanem jest żywność, zwłaszcza przetwory pakowane w słoiki, w alt3 tym przeznaczone dla niewielkich pociech, a także piwo poddane procesowi pasteryzacji. jednakże największe ilości dostają się do organizmu podczas picia kawy. Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie wykazali, że najwięcej składniku zawiera kawa z eksperów kapsułkowych, a najmniej - rozpuszczalna.

W organizmie człowieka furan wchłania się w jelitach oraz poprzez układ oddechowy, zwłaszcza podczas palenia papierosów. Posiada zdolność alt4 przenikania poprzez krew pępowinową oraz łożysko do organizmu rozwijającego się płodu. W ciele człowieka ulega kumulacji w wątrobie oraz nerkach. Podczas metabolizmu furanu powstaje dodatkowo bardziej toksyczny korelację, który wykazuje działanie cytotoksyczne (uszkadzające komórki).

analiz przeprowadzone na zwierzakach wykazały, że furan ma działanie kancerogenne, to znaczy zwiększa zachorowalność na nowotwory wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz jelit. Ponadto uszkadza komórki.

 

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness