Zasady zdrowego żywienia - oto 3 najważniejsze!

Zasady zdrowego żywienia - oto 3 najważniejsze!

Redakcja

2017-08-22

brak komentarzy

Odpowiednie, zdrowe żywienie bywa zazwyczaj fundamentalną metodą kuracji mnóstwo schorzeń,jak  przestrzegać  zasad  zdrowego  żywienia

rekomendowaną również wtedy, gdy konieczne bywa już korzystanie z leków. Dlaczego opłacalne jest zdrowo się odżywiać? Od dawna wiadomo, że dbałość o właściwe, zdrowe odżywianie bywa ważna dla prawidłowego wzrastania i utrzymania dobrego stanu ludzkiego ustroju. umożliwia uniknąć mnóstwo schorzeń, które rozwijają się niekiedy poprzez mnóstwo lat jako skutek spożywania nadmiernej albo za bardzo niewielkiej ilości określonych czynników pokarmowych. Do przeważnie występujących schorzeń takiego rodzaju przynależą: choroby układu krążenia nadciśnienie tętnicze (zob. Nadciśnienie tętnicze) cukrzyca takie jak 2 (zob. Cukrzyca takie jak 2) nadwaga (zob. nadwagę) kamica żółciowa (zob. Kamica żółciowa) niedokrwistość z niedoboru żelaza osteoporoza (zob. Osteoporoza) i niektóre choroby nowotworowe (żołądka, jelita grubego, piersi).   Cukrzyca – czy da się skuteczniej? Wypełnij ankietę i sprawdź czy Twoje wyniki okazują się odpowiednie Niewłaściwy sposób odżywiania może prowadzić też do więcej prozaicznych choroby, jak na przykład: zmniejszenie szansy absorpcji wiedzy, przewlekłe zmęczenie i osłabienie koncentracji uwagi. Odpowiednie, zdrowe żywienie bywa zazwyczaj fundamentalną metodą kuracji mnóstwo schorzeń, rekomen  na  czym  polegają  zasady  zdrowego  żywieniadowaną również wtedy, gdy konieczne bywa już korzystanie z leków. W dzisiejszych czasach w Polsce dużym kłopotami okazują się choroby przewlekłe rozwijające się z względu przejadania się, czego efektem bywa nadwaga i nadwaga, i towarzyszące im zaburzenia metaboliczne. Nie mniej niebezpieczne dla ludzkiego ustroju może być niedożywienie, polegające jedynie na deficycie spożywanych kalorii, ale też na niepełnowartościowym żywieniu, zarządzającym do niedoborów pokarmowych. W pełnych pośpiechu czasach nie zapominajmy, że sposób w jaki się odżywiamy wpływa na nasze zdrowie. Kilka ważnych zasad zdrowego żywienia Odżywiaj się regularnie Należy spożywać przynajmniej 3 podstawowe posiłki   jakie  okazują  się  zasady  zdrowego  żywienia  dziennie (i śniadanie, centralny posiłek, kolacja), a dodatkowo zdrowiej powinno dołączyć dwie przekąski (II śniadanie i kolacja). Regularne spożywanie posiłków zapewnia stały dopływ glukozy do ludzkiego ustroju i zabezpiecza nas przed nagłym i nieprzyjemnym uczuciem głodu, nad którym trudno zapanować. W taki sposób bronimy się przed spożywaniem sporych posiłków zawierających zbyt duża ilość Zasady zdrowego żywienia kalorii, których nasz organizm nie potrzebuje (zob. Ile posiłków w ciągu dnia?, Czy śniadanie bywa kluczowe?). troszcz się o różnorodność posiłków Im więcej różnorodna powinno dieta, tym więcej składniku odżywczych, witamin i czynników mineralnych zostanie dostarczonych do ludzkiego ustroju. Żadne suplementy dietetyczne nie

mogą zastąpić prawidłowo zbilansowanej kuracji odchudzającej. Naukowcy

okazują się zgodni co do tego, że bardzo większe korzyści płyną ze spożywania owoców i warzyw obfitujących w witaminy antyoksydacyjne niż z suplementacji tych witamin. W praktyce powinno dążyć do tego, aby głównym źródłem witamin były składniki żywnościowe. Ewentualną możliwość suplementacji należy rozważać w razie podejrzenia niedoborów albo aplikowania diet ubogokalorycznych. Unikaj nadmiernych ilości tłuszczu i cholesterolu Od takiej zasady okazują się mimo wszystko określone odstępstwa. O ile dawka tłuszczów ; i cholesterolu rzeczywiście opłacalne jest mieć pod kontrolą, o tyle już spożywanie tłuszczów roślinnych i ryb bywa korzystne dla naszego ludzkiego ustroju. prawidłowo więc wymienić tłuste mięsa i wędliny na tłuste ryby morskie, smalec i masło na oleje roślinne albo miękkie margaryny, a śmietanę na odtłuszczony jogurt. Nasz organizm nie może wytwarzać (syntetyzować) korzystnych dla naszego ludzkiego ustroju wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego ich obecność w rybach morskich (śledź, makrela, szprotka, łosoś) bywa dla nas cennym źródłem pokarmowym. Kwasy te mają udowodnione oddziaływanie poprawiające profil lipidowy krwi (zmniejszają stężenie triglicerydów, cholesterolu całkowitego i frakcji miażdżycorodnej LDL), wykazują dodatkowo oddziaływanie przeciwpłytkowe, antyarytmiczne i przeciwzapalne. Niekorzystne dla naszego ludzkiego ustroju okazują się za to kwasy tłuszczowe trans, występujące obficie w produktach takie jak fast-food, w margarynach twardych i tłuszczach piekarniczych. Ich niekorzystne oddziaływanie polega na usprawnianiu stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi, sprzyjającej rozwojowi miażdżycy, ale dodatkowo zmniejszają stężenie frakcji ochronnej HDL (zob. bywa miażdżyca?, bywa cholesterol?). Spożywaj dużo warzyw i owoców jarzyny i owoce to bardzo dobre kopalnia licznych witamin i czynników mineralnych. Znajduje się w nich również szereg związków mniej poznanych, jak na przykład polifenole, bioflawonoidy. Zwłaszcza jarzyny, z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie i płynu, ale małą zawartość tłuszczu – powinny się znaleźć w trzech głównych posiłkach. Błonnik rozpuszczalny w wodzie obecny bywa też w owocach. Odgrywa on istotną funkcję regulacji gospodarki lipidowej: obniża stężenia cholesterolu całkowitego, przyspiesza jego alt2 wydalanie z kałem, wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych, spowalnia wchłanianie triglicerydów i pobudza wydalanie tłuszczów ze stolcem. Owoce ponadto zawierają też jasne, dlatego w przypadku ludzi z nadwagą i otyłością nie może się ich spożywać więcej niż 300 g dziennie. Spożywaj zdrowe węglowodany i nasiona roślin strączkowych Źródłem węglowodanów powinny być przede wszystkim składniki posiadające węglowodany złożone o niewielkim indeksie glikemicznym, czyli tzw. zdrowe węglowodany . Zalicza się tu m.in. chleb z mąki z całościowego przemiału, makarony razowe, ryż brązowy, płatki owsiane. Należy mieć na uwadze, że składniki posiadające zdrowe węglowodany okazują się też bardzo świetnym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie, zwłaszcza zawarty w otrębach i suchych nasionach roślin strączkowych, w znacznym nasileniu przyczynia się do właściwej obowiązkach przewodu pokarmowego. oddziaływanie to rozpoczyna się już w jamie

ustnej poprzez pobudzenie funkcji żucia i zwiększenie wydalania śliny.

W jelicie grubym mechaniczne drażnienie ścian jelita wpływa na jego ruchy, poprzez co ochrania przed zaparciami, a też może odgrywać funkcję w zapobieganiu rozwojowi polipów i uchyłkowatości jelit, jak również przypadłości (raka jelita grubego). Pij wodę Woda bywa niezwykle ważnym składnikiem naszego ludzkiego ustroju; 65–70% masy ciała dorosłego człowieka stanowi właśnie woda. Jej rola bywa nieoceniona. służy usunąć z ludzkiego ustroju szkodliwe składniki przemiany materii, przyczynia się do utrzymania stałej temp. ciała. Ponadto transportuje składniki do komórek naszego ciała i wspomaga proces wchłaniania składniku odżywczych. Pamiętaj więc, aby pić wodę niewielkimi porcjami. Sporadyczne jej picie w bardzo sporych proporcjach może wypłukiwać sole mineralne z naszego ludzkiego ustroju. Nie dopuszczaj też do uczucia pragnienia, bo bywa to sygnał świadczący o częściowym odwodnieniu. Unikaj nadmiaru soli Sód zawarty w soli rzeczywiście bywa składnikiem koniecznym dla ludzkiego ustroju człowieka, lecz konsumujemy w nadmiarze może się przyczyniać do wystąpienia mnóstwo zaburzeń, przede wszystkim wysokiego ciśnienia tętniczego. Ograniczyć należy jedynie dosalanie elementów kuracji odchudzającej, dodatkowo składniki szczególnie w sól obfitujące, mocno przetworzone: konserwy mięsne, koncentraty zup i sosów, dania kupione, chipsy i przekąski takie jak chipsy, krakersy i solone orzeszki. Zgodnie z zaleceniami WHO jadłospis soli nie może przekraczać 5 g dziennie, czyli jednej płaskiej łyżeczki. Oczywiście nie mamy żadnego wpływu na to ile soli znajduje się w produktach przemysłowych alt3 dostępnych na rynku, ale da się wybierać te o mniejszej zawartości, a już na pewno da się zadecydować, ile soli użyjesz w ciągu dnia w samodzielnie przygotowywanych potrawach. Kilka praktycznych wskazówek, jak ograniczyć dawka soli w kuracji: usunąć solniczkę ze stołu i starać się nie dosalać elementów kuracji odchudzającej spożywczych – przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku to jedynie kwestia momentu w miejsce soli używać pozostałych przypraw, np. ziół świeżych i suszonych wystrzegać się też mieszanek przyprawowych i Vegety bo zawierają bardzo dużo soli wybierać składniki świeże, nieprzetworzone jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z soli, używaj soli sodowo-potasowej, obejmującej mniej sodu kupując składniki żywnościowe, należy czytać opisy i wybierać składniki z małą zawartością soli.   Zachowaj powściągliwość w spożywaniu alkoholu Chociaż rola czerwonego wina w profilaktyce schorzeń układu krążenia bywa prawidłowo poznana, to określone bywa, że nie należy nadużywać alkoholu. Okazjonalnie wypita lampka czerwonego wina na pewno nie zaszkodzi. U ludzi konsumujących większe ilości alkoholu notuje się liczne powikłania ze strony układu sercowo-naczyniowego, między innymi dlatego, że przewlekłe nadużywanie alkoholu zaburza gospodarkę lipidową i węglowodanową w organizmie, i wpływa niekorzystnie na ;. Poza tym u ludzi uzależnionych może rozwinąć się alkoholowe stłuszczenie wątroby, a też poważne choroby, takie jak marskość wątroby i etap zapalny trzustki. Nie należy zapominać też o szkodach społecznych i psychologicznych, jakie wywołuje uzależnienie od alkoholu.   Picie składników w czasie posiłku przynosi rozcieńczanie soków żołądkowych i przynosi zakłócenia procesów trawiennych. Nawyk picia składników w czasie posiłku przeprowadza do powstawania gazów, wzdęć i zaparć. Aby przyzwyczaić się do braku składników w czasie posiłku (gdy odczuwamy przesuszenie w ustach) należy w trakcie posiłku przepłukiwać usta. Unikanie picia składników w czasie posiłku ma świetną stronę dla ludzi z nadwagą. Podczas Zasada 4. dotyczy zespołu: mleko i przetwory mleczne, najistotniejszego źródła wapnia w kuracji, który okazuje się niezbędny do budowy poprawnych kości i zębów. W żadnym produkcie spożywczym nie ma tak

dużo, jak w mleku i jego przetworach, świetnie przyswajalnego wapnia.

Mleko posiada również wit. (A, D, B2)i okazuje się źródłem najwyższej jakości białka. Uczniowie zatem powinni albo wypijać 3–4 kubka mleka dziennie albo część mleka zastępować przetworami mlecznymi (kefiry, kefiry, maślanka alt4 albo serami twarogowymi, podpuszczkowymi żółtymi).   Zasada 5. dotyczy zespołu: mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych, orzechy. Mięso, ryby, jaja i ich przetwory okazują się w kuracji źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z zespołu B. bo nasiona roślin strączkowych i orzechy okazują się również źródłem wartościowego białka i licznych cennych czynników mineralnych i witamin, włączone okazują się do zespołu substancji mięsnych. Z substancji mięsnych należy wybierać rodzaje o niewielkiej zawartości tłuszczu (drób, wołowina, cielęcina). Ryby morskie (jak makrela, śledź i sardynka), prawidłowo spożywać ze względu na zawartość w nich korzystnych dla kondycji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z zespołu n-3 i wit. D. Zasada 6: jarzyny i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków i pojadania (co najmniej 5 porcji dziennie). W kuracji należy uwzględniać różnorodne jarzyny (m.in. zielone: np. sałata, brokuł, szpinak, czy jarzyny pomarańczowe: np. marchew, pomidor, dynia). zestaw dań należy też wzbogacać w owoce, zarówno świeże, i mrożone albo suszone i w mniejszej ilości w soki. jarzyny i owoce dostarczają czynników mineralnych, witamin i flawonoidów. okazują się głównym źródłem witamin antyoksydacyjnych (C, E, karotenów), które mają oddziaływanie przeciwmiażdżycowe i przeciwrakowe. Ponadto okazują się źródłem błonnika regulującego działania przewodu pokarmowego. opłacalne jest mimo wszystko przyswoić, że owoce i soki z owoców z wyjątkiem wartościowych witamin i błonnika, dostarczają spektakularnych ilości cukrów prostych, których picie powinno być mimo wszystko ograniczane. Dlatego też należy spożywać więcej warzyw niż owoców, a wśród soków wybierać raczej warzywne albo owocowo-warzywne. Zasada 7. dotyczy tłuszczów. Większość tłuszczów w kuracji powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Tłuszcze powinny stanowić jedynie do tego do potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego bogatego w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy również ograniczyć składniki posiadające dużo cholesterolu (zwłaszcza podroby) i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (wyroby ciastkarskie, cukiernicze, margaryny twarde, dania takich jak fast food). najmłodszych i młodzież mogą zmniejszyć picie tłuszczów, ograniczając picie substancji takich jak fast food (chipsy, hamburgery, cheesburgery, pizza) i chipsów, bo mają szczególnie dużą zawartość tłuszczów (33–48%). Zasada 8: należy redukować słodycze ze względu na to, że cukier nie dostarcza żadnych witamin i czynników mineralnych, a jego za bardzo duża dawka doprowadza do odkładania się warstwy tłuszczowej.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness