Zatrucie pokarmowe – jak zmniejszyć szanse jego wystąpienia

Zatrucie pokarmowe – jak zmniejszyć szanse jego wystąpienia

Redakcja

2017-05-05

brak komentarzy

zatrucie  pokarmoweszanseunikaniezdrowieskładnikiwirusy

Zatrucie pokarmowe okazuje się powodowane poprzez spożycie preparatów zabrudzonych poprzez bakterie, wirusy lub toksyny. Właściwie każde jadłospis może spowodować zatrucie pokarmowe, jeżeli nie zostanie odpowiednio przygotowane, ugotowane lub usmażone i jeżeli nie powinno przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Istnieje mimo wszystko grupa preparatów, których spożycie stwarza największe zagrożenie zatrucia pokarmowego.

Te składniki to:

  • Drób
  • Jajka
  • Czerwone mięso
  • Wieprzowina
  • Mleko niepasteryzowane
  • Niemyte owoce i jarzyny

również wszelkiego rodzaju składniki przechowywane w chłodziarkach i lodówkach w sklepach, takie jak kupione kanapki, sery lub wędliny mogą stanowić zagrożenie zatruciem trawiennym.

Największe zagrożenie spośród bakterii jest Listeria monocytogenes, która okazuje się szczególnie niebezpieczna dla pań w Źle się czujesz po jedzeniu? Poznaj 6 produktów najczęściej wywołujących zatrucia ciąży, najmłodszych i ludzi z słabym systemem odpornościowym.

Przyjrzyjmy się teraz bliżej wymienionym wcześniej produktom:

DRÓB

Kurczak to jedna z najczęstszych powodów zachorowania. Niedogotowany kurczak lub taki, który został umyty przed gotowaniem może powodować kilka różnych rodzajów zakażenia pokarmowego, w tym szczególnie groźną Kampylobakteriozę, wywoływaną poprzez bakterie takich jak Campylobacter, występujące np. w przewodzie trawiennym zwierząt hodowlanych. Patogen ten zaczął wyprzedzać liczbę najczęstszych dotąd zakażeń przypisywanych Salmonelli.

JAJKA

Jajka i składniki i dania posiadające surowe jajka wywołują szczególnie wysokie ryzyko zatrucia Salmonellą. Żeby uniknąć zatrucia, należy upewnić się, że zarówno białko a także żółtko okazują się dostatecznie ugotowane. Salmonella okazuje się bakterią, która łatwo się rozprzestrzenia na wielu powierzchniach, np. blacie kuchennym, innym jedzeniu, rękach, alt2 dlatego należy myć ręce zawsze po obcowaniu z jajkami, zarówno tymi, które przygotowujemy i tymi, których dodatkowo nie otworzyliśmy (ale np. schowaliśmy do chłodziarki).

CZERWONE MIĘSO

Najczęstszą przyczyną zatrucia czerwonym mięsem okazuje się niedogotowanie i położenie już ugotowanego mięsa w pobliżu surowego – soki z surowego mięsa mogą zanieczyścić to drugie. Jeżeli przygotowujemy czerwone mięso na grillu, powinniśmy dodatkowo więcej uważać. Przed zjedzeniem należy je rozkroić i sprawdzić, czy w środku na pewno okazuje się dobre – jeżeli ma się każde wątpliwości, powinno się grillować je dłużej.

WIEPRZOWINA

wieprzowiny nie podaje się z zasady jako przyczyny zatruć pokarmowych, ale okazuje się to błąd, bo jadłospis niedogotowanego mięsa wieprzowego może prowadzić do trychinozy alt3 (włośnicy). Pasożyty wewnątrz spożywanej mięsa wieprzowego mogą dostać się do przewodu pokarmowego i spowodować symptomy podobne do zatrucia pokarmowego.

MLEKO NIEPASTERYZOWANE

Mleko niepasteryzowane może być szkodliwe – niepasteryzowane mleko nie zostaje poddane odpowiedniemu podgrzewaniu, poprzez co może zawierać w sobie bakterie, np. Campylobacter. dzieci nie powinny pić mleka niepasteryzowanego, bo okazują się więcej podatne na te bakterie. Jeżeli decydujemy się na spożywanie mleka niepasteryzowanego, musimy mieć na uwadze o tym, że zawsze trzeba przechowywać je w lodówce i pod żadnym pozorem nie pić po przekroczeniu daty ważności – okres przydatności do spożycia takiego mleka okazuje się o dużo krótszy czasowo od pasteryzowanego.

NIEMYTE OWOCE I jarzyny

Świeże owoce i jarzyny bez wątpienia okazują się alt4 jednym z podstawowych kwestii zdrowego odżywiania się, ale musimy mieć na uwadze o ich myciu. Bród, bakterie i toksyny szczególnie łatwo osadzają się na owocach i jarzynach ze względu na sposób ich hodowania i warunki naturalne, w których rosną. Jednym z przykładów zatrucia pokarmowego wywołanego poprzez owoce i jarzyny okazuje się zatrucie wywoływane poprzez pałeczkę okrężnicy. Myć należy zarówno te owoce i jarzyny kupowane w paczkach (czyli najczęściej hodowane przy użyciu sporych ilości chemicznych wspomagaczy) a także te kupowane na targu, najczęściej nowiutko zerwane – chociazby ze względu na fakt, że zbierane i przenoszone były poprzez innych ludzi, którzy mogą posiadać bakterie i zarazki na dłoniach.

 

Zobacz też

Gry Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness