Zdrowe nawyki gwarantem sukcesu w diecie!

Zdrowe nawyki gwarantem sukcesu w diecie!

Redakcja

2017-05-05

brak komentarzy

Ćwiczenia

kuracja  dietetycznanawykizdrowe  nawykiwodaograniczenie  słodkościzdrowe  spożywanie

Na podstawie długotrwałych analizie spostrzegłam, że wielu ludziom zdrowe odżywianie kojarzy się przede wszystkim z rezygnacją z ulubionych potraw na rzecz „niesmacznego” i/ponieważ zdrowego spożywania. Na do tego, nie mieć świadomość czemu, niektórzy wprowadzając zasady restrykcyjnych diet, ograniczających niektóre zespołu składników odżywczych, uważają, że w taki sposób zaczynają się zdrowo odżywiać. Chciałabym zmienić takie nieco wypaczone myślenie i uświadomić Wam, czym tak naprawdę jest zdrowe spożywanie i zdrowe odżywianie i co trzeba wykonać, aby wprowadzić jego zasady w życie.

Otóż zdrowe, czyli racjonalne odżywianie polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi wszystkich nieodzownych składników odżywczych w proporcjach i proporcjach odpowiadających jego potrzebom. Do składników tych przynależą białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i makro- i mikroelementy. Aby kuracji znalazły się wszystkie wymienione składniki musi ona być odpowiednio zbilansowana – co wcale nie jest takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Najprostszym sposobem do osiągnięcia owego zamierzenia jest stopniowe wprowadzanie w życie zdrowych nawyków żywieniowych.

Poprzez wdrażanie odpowiednich przyzwyczajeń, dotyczących odżywiania trzeba uzyskać 2 efekty. Udowodniono, że już sama zmiana nieprawidłowych nawyków żywieniowych wystarczy, aby stracić kilka zbędnych kilogramów. Jaki z tego konkluzja? Nie ma żadnych powodów ani wskazań żeby katować się ścisłymi dietami, które nakazują spożywanie określonych elementów diety i jednocześnie zakazują spożywania innych. Z całą pewnością trzeba stwierdzić, że pewnym efektem „ubocznym” racjonalnego odżywiania Top 5 zdrowych nawyków, które warto rozpocząć w 2017 jest zdrowe spalenie tkanki tłuszczowej.

jednak najważniejszym źródłem, dla którego dobrze wdrożyć nowe przyzwyczajenia jest ich wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim musisz sobie uświadomić, że z dowolnym kęsem dostarczasz organizmowi poszczególne składniki, które mają określony wpływ na jego etap. Zarówno nadmiar jak również niedobór danego składnika może źle oddziaływać na Twoje zdrowie. Oczywiście nie jest to widoczne natychmiast, czy po miesiącu – długotrwałe złe nawyki żywieniowe, kumulując się w czasie, mogą się ujawnić dopiero po kilku czy parunastu latach. Dlatego dobrze zatroszczyć się o swoje zdrowie już dziś – wszystko jest w Twoich rękach!

Poniżej wymienię podstawowe nawyki żywieniowe, które zapewnią Ci odpowiednio zbilansowaną jadłospis, a co za tym idzie, zmniejszą niebezpieczeństwo pojawienia się dolegliwości dietozależnych jak na przykład cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, osteoporoza, nadciśnienie tętnicze czy nowotwory.

1. REGULARNOŚĆ

Dzięki regularnemu spożyciu organizm czerpie potrzebną energię z pożywienia dostarczanego na bieżąco – dlatego nie ma konieczności magazynowania składników odżywczych w postaci tłuszczu. jednak gdy nasz tryb funkcjonowania w dużej mierze przyczynia się do nieregularnego spożywania poszczególnych składników, wówczas organizm jest zmuszony do gromadzenia dostarczanej energii „na później” – przecież nie wie kiedy dostanie kolejną porcję pożywienia.

2. 4 – 5 składników DZIENNIE

notoryczne spożywanie składników, oczywiście codziennie mniej więcej o takiej samej porze, zapewnia stałą dostawę energii. Najrozsądniejsze jest picie 4 lub 5 składników w odstępach co 2-3 60 minut – powinny być one pożywne co nie znaczy za bardzo obfite. Przy tak rozplanowanym jadłospisie nie musisz się martwić o to, że w alt2 pewnym momencie dopadnie cię nieposkromiony apetyt, co mogłoby posiadać miejsce przy spożyciu dwóch wielkich potraw w ciągu dnia.

3. ŚNIADANIE? – JAK zwłaszcza

O tym, że śniadanie jest podstawę każdego dnia wiedzą nawet pociech. jednak to najczęściej dorośli, którzy powinni dawać przykład, mają wielki problem z zagospodarowaniem okresu tak, aby rano zjeść pełnowartościowy posiłek. Dlaczego więc dobrze znaleźć rano czas na picie śniadania? Otóż niedociągnięcie pierwszego jedzenia doprowadza do spadku zawartości glukozy we krwi, a co za tym idzie zmniejszenia efektywności pracy. W pewnym momencie dostajemy napadu wielkiego głodu i zjadamy wszystko co jest pod ręką – w pierwszej części są to najczęściej słodycze i wysokotłuszczowe przekąski. jak widać niedociągnięcie śniadania jest prostą drogą do rozwoju nadwagi.

4. UROZMAICENIE

Postaraj się, aby w Twoim dziennym jadłospisie znalazły się produkty zakwalifikowane do wszystkich grup elementów diety konsumpcyjnych. Wyróżniamy sześć takich grup – składniki zbożowe (pieczywo, kasze, makarony), przetwory mleczne i mleko (kefir, sery, jogurty, maślanki), warzywa i owoce. kolejną całą grupę stanowią mięso, ryby i ich przetwory i jaja. Do osobnej zespołu przynależą tłuszcze jadalne, czyli oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce (masło, łój, smalec). Ostatnią grupą elementów diety są cukier i wyroby cukiernicze, których picie należy zdecydowanie redukować.

Tak urozmaicona kuracja dietetyczna zagwarantuje Ci podaż wszystkich nieodzownych składników odżywczych, również witamin i makro- i mikroelementów.

5. NATURALNOŚĆ

Unikaj wszelkich fast foodów i gotowych potraw dostępnych w sklepach. Te wysoce przetworzone składniki nie alt3 niosą ze sobą nic dobrego – zawierają masę konserwantów i wzmacniaczy smaku i zapachu. Do tego charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu i soli, których nadmiar nie wpływa korzystnie na zdrowie. Żywność przetworzona cechuje się także niską, bądź nawet zerową zawartością witamin i składników mineralnych.

6. PIJ WODĘ!

Woda spełnia liczne funkcje w naszym organizmie, bierze udział w wielu procesach i jest odpowiedzialna za transport składników. jedzenie płynów poprzez osobę dorosłą powinno kształtować się na poziomie 1,5 – 2 litrów każdego dnia, co razem z wodą zawartą w żywności daje około 3 – 3,5 l dziennie. Skąd ta ilość? Otóż codziennie w procesie oddychania, poprzez układ moczowy, również z kałem i potem tracimy średnio 2,6 l wody mineralnej. Straty wody mineralnej są dodatkowo większe w gorące i wietrzne dni lub w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Aby organizm mógł w pełni sprawnie funkcjonować każdy ubytek płynu musi być na bieżąco uzupełniany.

7. SÓL MNIEJ!

Zgodnie z zaleceniami WHO dzienne picie chlorku sodu powinno wynosić 6 gram (mała niewielka łyżka). Okazuje się, że przeciętne picie soli w Polsce wynosi aż 15 gram na osobę na dzień! Wynika to z faktu, iż sól występuje w konsumpcyjnych jako jej organiczny składnik, również dodawana jest do żywności w czasie jej przemysłowego obróbki. olbrzymie ilości chlorku sodu używa się w trakcie przygotowywania potraw – na co mamy już bezpośredni wpływ.

8.WYBÓR PIECZYWA

zabierz „ciemne” pieczywo – a dokładniej żytnie produkowane z mąki żytniej lub z niewielkim dodatkiem mąki pszennej, bądź pieczywo alt4 mieszane wytwarzane z mąki żytniej i pszennej zmieszanych w różnym akcie płciowym. Takie wypieki zasobne są w błonnik, składniki mineralne (m.in. żelazo, magnez) i witaminy z zespołu B. dobrym wyborem okaże się pieczywo razowe z dodatkiem ziaren lub otrąb, które także są zasobne w witaminy i składniki mineralne poprzez co wzrasta wartość odżywcza wypieku.

Na półkach sklepowych trzeba zetknąć chleby zapakowane w folię, na której znajduje się ich skład – dobrze zwrócić na to uwagę, gdyż trzeba zetknąć pieczywo, które swój ciemny kolor zawdzięcza jedynie barwnikowi – karmelowi.

Biały chleb wytwarzany jest z wysoko przetworzonej i oczyszczonej mąki – w związku z tym nie zawiera składników odżywczych. Poza tym jest zdecydowanie bardziej kaloryczny od chleba razowego.

9. SŁODKOŚCI

Wyroby cukiernicze są źródłem jedynie pustych kalorii (cukier, biała mąka, tłuszcz utwardzony), tak więc dostarczają organizmowi wyłącznie dużej ilości energii, której nadwyżka magazynowana jest w postaci tłuszczu. produkty te nie zawierają żadnych składników odżywczych.

Nadmierne picie cukrów prostych może prowadzić do rozwoju nadwagi, próchnicy zębów, również zaburzeń poziomu glukozy we krwi, a w efekcie cukrzycy. Dlatego należy redukować jak w szczególności picie słodyczy i wyrobów cukierniczych.

Wymieniłam 9 najważniejszych nawyków żywieniowych, które należy wprowadzać w pierwszej części, aby zapewnić sobie zbilansowaną jadłospis. Jeżeli jesteś przerażona/y ilością proponowanych zmian – nie przejmuj się!

Wprowadzanie wszystkich na raz nie da upragnionego skutku, dlatego rozsądniej jest najpierw przyzwyczaić się do jednego zdrowego zwyczaju, aby w następnej części wprowadzić w życie drugi nawyk. Małe kroki są najlepszym kluczem do sukcesu.

 

Zobacz też 

Gra Escape


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness