Zobacz najcenniejsze właściwości przypraw korzennych

Zobacz najcenniejsze właściwości przypraw korzennych

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym, jako produkty piernika, ciast i kompotu z suszu. trzeba o nich wiedzieć, gdyż usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak wyłącznie jedna z mnóstwo prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

Imbir

dorzuca potrawom nuty egzotyki i usprawnia ich trawienie dzięki zawartości zingiberolu, czyli olejku eterycznego, który przyspiesza metabolizm, leczy wzdęcia i ogólnie poprawia pracę układu pokarmowego. da ulgę w razie biegunki, zatrucia żołądkowego albo wymiotów. Imbir to także remedium na Przyprawy korzenne –  dlaczego są zdrowe? nudności różnego takich jak, od męczących kobiety przy nadziei, poprzez wywołane chorobą lokomocyjną, aż po towarzyszące silnym migrenom, także środek łagodzący bóle miesiączkowe. Ciepły, imbirowy napar opłaca się pić także w czasie przeziębień albo w razie zakażenia, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające oraz napotne. Korzeń imbiru ma też działanie upiększające. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym leczy trądzik, także maleje widoczność blizn i jest częstym składnikiem kosmetyków ujędrniających.

Anyż

Podobnie jak imbir, anyż da ulgę w dolegliwościach trawiennych, związanych niestrawnością, kolkami albo obstrukcjami. stymuluje apetyt zwiększając wydzielanie soków żołądkowych i przyprawy korzenne - właściwości oddziałuje na tyle delikatnie, że da się go podawać także niewielkim dzieciom mającym problemy na tym tle. Olejek eteryczny pozyskiwany z anyżu pozwala w razie zakażenia i nieżytów nosogardła. Przyprawa pobudza wydzielanie śluzu w tchawicy, krtani i gardle, dzięki czemu oddziałuje wykrzytuśnie. Anyżowy ekstrakt to także ceniona substancja kosmetyczna, stosowana w kuracji zmian trądzikowych i łojotoku. Jego produkty przyspieszają gojenie ran i ograniczają wydzielanie sebum.

Cynamon

Aromatyczną przyprawę łączymy przede wszystkim ze słodkościami na chłodne dni, jednak cynamon ma także silne właściwości lecznicze. analizy wykazały między innymi, jakie właściwości mają przyprawy korzenne że codzienne spożywanie cynamonu może obniżać poziom niedobrego cholesterolu, także rzutować na regulację poziomu cukru we krwi. Podobnie jak anyż i imbir, cynamon usprawnia trawienie i zwiększa poziom nam apetytu. przeciwbakteryjne właściwości cynamonu sprawiają, że jest częstym składnikiem kuracji przeciwtrądzikowych i jest odpowiedzialny za likwidację wyprysków, blizn oraz przebarwień. Cynamon może także przyspieszać metabolizm i zwiększać ukrwienie narządów wewnętrznych, co ; łatwiejszym usuwaniem toksyn z ludzkiego ustroju, także ujędrnianiem ciała i zwalczaniem cellulitu.

Kardamon

Przyprawa o charakterystycznym aromacie także usprawnia przyprawy korzenne a  ich wpływ na zdrowie trawienie, zwłaszcza potraw z dużą ilością białek, dlatego świetnie komponuje się z daniami mięsnymi. Poza żołądkiem, pozwala także w razie schorzeń dróg oddechowych, w tym oskrzeli oraz astmy. Podobnie jak wspomniane już przyprawy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu na przykład odświeża oddech – należy poprzez chwilę żuć jego ziarenka. Kardamon opłaca się wykonywać także w dietach oczyszczających, dzięki którym organizm pozbywa się toksyn i produktów ubocznych przemiany metabolicznej, takich jak mocznik i wapń w nerkach.

 

Zobacz też 

EcoSlim prezzo


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness